Peace parks Zuid-Afrika

Peace parks Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Een giraffe zwerft met haar jong door het Afrikaanse landschap. De droge periode is aangebroken en sappige groene blaadjes zijn nergens meer te bekennen. Ze gaan op pad, op zoek naar water. Maar dan opeens wordt hun tocht belemmerd door een hek; de grens. Een door de mens getrokken streep dwars door hun leefgebied.

De Peace Parks Foundation, opgericht in 1997, probeert deze grenzen te laten verdwijnen. Niet alleen voor de dieren, maar ook de belemmeringen voor samenwerking tussen landen worden hiermee grotendeels weggenomen. Door middel van de Peace Parks hoopt men stabiliteit en vooruitgang in deze gebieden te bevorderen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Een groot aantal Afrikaanse natuurgebieden zijn verspreid over verschillende landen. Het concept van Peace Parks is dan ook grensoverschrijdend. Door de grenzen weg te halen hebben dieren meer ruimte om rond te trekken, wat bepaalde soorten meer kans geeft om in aantal te groeien.

Maar ook voor de mens kunnen de Peace Parks veel betekenen; Peace between men and men, and men and nature. Aldus John Loudon, bestuurslid van de Peace Parks Foundation. Natuurbehoud is niet alleen een doel, maar ook een middel om de lokale welvaart te vergroten. Dit wordt gedaan door de lokale bevolking te laten profiteren van de opbrengsten van een natuurpark. De dieren hebben de bescherming van de mens nodig, en tegelijkertijd hebben de mensen baat bij bescherming van de dieren. Het werkt dus twee kanten op!

Na jaren van onderhandelingen, kwam in 2000 de droom van overheden, non-profit organisaties, de lokale bevolking en de Peace Parks Foundation zelf, in vervulling. In dat jaar werd het eerste internationale Peace Park op de grens van Zuid-Afrika en Botswana geopend: het Kgalagadi Transfrontier Park. Deze opening werd gezien als het startsein voor het behoud van natuur, de instandhouding van vrede en het bewerkstelligen van een goede toekomst voor de lokale bevolking.

Inmiddels zijn er al meerdere Peace Parks in Zuidelijk Afrika op succesvolle wijze geopend. De beroemde Big Five is niet meer weg te denken! Ook voor liefhebbers van de kleinere soorten is er genoeg te zien.

Bezoek je een van de Peace Parks, dan is dar niet alleen een fantastische ervaring voor jezelf, maar ook nog eens een bijdrage aan het natuurbehoud en vrede tussen de landen. De volgende Peace Parks liggen in Zuid-Afrika.

Kgalagadi

Kgalagadi is het eerste Peace Park, opgericht in 2000, is ontstaan uit het Kalahari National Park en het Gembsbok National Park in Botswana.

Great Limpopo

Het bekendste park van Zuid-Afrika, het Kruger National Park, is tegenwoordig onderdeel van het grensoverschrijdende park Limpopo. Dit park beslaat tevens delen van Mozambique en Zimbabwe.

Maloti-Drakensberge

De Drakensbergen, een enorme bergmassa op de grens met Lesotho. Door de Zulu's wordt deze berg de Ukhahlamba genoemd, 'een barriere van speren'. De hoogste top is 3482, en de hoogste van Zuid-Afrika.

Ai Ais Richtersveld

De enige woestijn in Zuid-Afrika, onderdeel van de Succelent karoo, één van de waardevolste gebieden op aarde met een ongekende biodiversiteit. De temperaturen kunnen hier in de zomer oplopen tot wel 52 graden, waar het gebied meteen haar naam aan heeft te danken; 'Ai Ais' betekent namelijk 'Heet, erg heet.'

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors