Zeezoogdieren in Zuid-Afrika

Zeezoogdieren in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Rondom de lange kustlijn van Zuid-Afrika zwemt een diversiteit aan zeezoogdieren. Zo zijn er verschillende soorten dolfijnen en walvissen. De oost- en westkust verschillen sterk van elkaar door de invloed van de twee oceaanstromingen. Hierdoor leven aan beide kustlijnen andere zeezoogdieren.

Zo vind je aan de oostkust bij Durban en Margate verschillende soorten dolfijnen. Rondom de zuidpunt van het land kun je tussen juni en november allerlei walvissen spotten, zoals de bultrug en de zuidkaper. In Hermanus is er in September zelfs een festival rond de dieren, met een heuse walvisomroeper die je laat weten wanneer er een walvis is gezien.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Zuidkaper

De Zuidkaper is een baleinwalvis met opvallend veel witte uitgroeisels op zijn kop. De hoornachtige 'bulten' worden veroorzaakt door huidparasieten. De vorm en de plaats van de uitgroeisels is uniek en kan gebruikt worden om individuele walvissen te herkennen.

Er zijn naar schatting zo'n 7000 Zuidkapers. Op het noordelijke halfrond leeft een nauw verwante walvis: De Noordkaper. Van deze soort zijn er hooguit nog 350.

Zuid-Afrikaanse Zeebeer

De Zuid-Afrikaanse Zeebeer heeft een dichte vacht en net als de zeeleeuw, een uitwendige oorschelp. Het mannetje is een stuk groter dan het vrouwtje. De meeste Zeeberen trekken van en naar verschillende regio's. De Kaapse Zeebeer blijft daarentegen het hele jaar in hetzelfde regio. De jongen verblijven in crèches als hun moeder soms dagen achter elkaar op zee naar voedsel zoekt. Deze ondersoort is nauw verwant met de Australische Zeebeer. Deze is alleen wat donkerder van kleur en kan dieper duiken (tot 400 meter!).

Gewone Dolfijn

De gewone dolfijn is helemaal niet zo gewoon als je zou denken. Het is een mooi gekleurde dolfijn met een donkere rug, een witte kin en borst en gele en grijze plekken op de flanken in de vorm van een zandloper. De gewone dolfijn is een actief dier en een snelle zwemmer.

Het is één van de soorten die ook in de Noordzee voorkomt, maar dan wel heel zelden. In de Middellandse Zee zijn ze iets talrijker. De gewone dolfijn raakt vaak verstrikt in de netten van tonijnvissers in de Stille Oceaan.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors