Vogels in Zuid-Afrika

Vogels in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Vogelaars kunnen in Zuid-Afrika hun hart ophalen want in dit land vliegen maar liefst 850 soorten in het rond! Vijftig soorten komen alleen in Zuid-afrika voor. Van Kaapse Aalschovers en Dominicaanse meeuwen tot Zwartvoetpinguins en roodsnaveltokken. Neem je verrekijker mee en wie weet spot je deze bijzondere vogels in het wild. Er worden vrijwel door het hele land diverse speciale Bird Watching Tours georganiseerd.

Struisvogel

De struisvogel is een vreemde eend in de bijt binnen de vogelwereld. Apart en uniek is dat ze slechts twee tenen per poot hebben. De struisvogel is de grootste vogel ter wereld.

Struisvogels kunnen niet vliegen, maar wel erg hard lopen: ongeveer 65 kilometer per uur! Ook kunnen ze met hun sterke looppoten harde trappen uitdelen aan hun vijanden.

Struisvogels leggen grote eieren van ongeveer 15 cm lang. Deze eieren wegen ongeveer een kilo en zijn erg sterk. Een volwassen mens kan er op staan. Zout of peper erbij? Struisvogels broeden ongeveer 6 tot 8 weken op deze eieren. Het mannetje neemt grotendeels de zorg voor de jongen op zich.

Kaapse Jan van Gent

Jan-van-gentjes zijn zeevogels die hun prooi met een stootduik van soms wel 45 meter hoogte proberen te bemachtigen. Daarbij halen ze snelheden van meer dan 100 km per uur. Om de klap waarmee ze op het water storten te overleven, hebben ze luchtkamers aan de voorkant van hun lichaam. Jan-van-genten broeden dicht op elkaar in grote kolonies van soms enkele duizenden vogels. Eilandjes of kliffen kunnen helemaal zwart zien van de broedende vogels of hun mest en nesten. Binnen de enorme groep heeft elk dier een vaste partner. Deze paren blijven gewoonlijk ook buiten de broedtijd bij elkaar.

Dominicaanse meeuw

De Dominicaanse meeuw is de enige meeuw die vaak gezien wordt op Antarctica waar ze de gedurende het jaar de kust en de eilanden van de Antarctische Peninsula bezetten. Ze zijn wijds verspreid over het zuidelijke halfrond. De Dominicaanse meeuw is een grote meeuw en heeft een witte kop en een gele snavel. Het zijn experts als het aankomt op het neerdalen naar voedsel op het wateroppervlak.

De meeuw eet amfibieën, vogels, vissen, weekdieren, reptielen, wormen en zelfs kleine zoogdieren! Zijn lievelingsmaaltje zijn de Antarctische zeeslakken Het broeden gebeurt eind november en duurt gemiddeld een maand. De eieren komen vervolgens tussen half december en eind januari uit. De Dominicaanse meeuw komt ook voor in het zuiden van Afrika, Australie en Zuid-Amerika.

Zwartvoetpinguin

De zwartvoetpinguin komt voor op het zuidelijk halfrond. Hij jaagt voornamelijk op vis. Het lichaam van de pinguïn is gestroomlijnd. Zijn vleugels zijn omgevormd tot peddels.

Onder water schiet het dier snel vooruit en kan hij zich bijzonder goed draaien en voortbewegen. Hij kan niet vliegen. De pinguïn blijft in de buurt van de kust. Hij vlucht het land op voor roofdieren, zoals haaien en zeezoogdieren.

Afrikaanse Zwarte Scholekster

De Afrikaanse Zwarte Scholekster is de grootste in zijn soort. Volwassenen hebben inktzwarte veren, rozeachtige poten en een lange, mesachtige oranjerode snavel. Daarentegen zijn z'n ogen en oogkringen rood. De vrouwtjes zijn (ongebruikelijk) langer en groter dan mannetjes en hebben langere snavels. Een mannetje weegt ongeveer 660 gram en een vrouwtje zo'n 720 gram als ze uitgegroeid zijn.

De Afrikaanse Zwarte Scholekster vind je het gedurende jaar op zowel steenachtige als zanderige stranden. Ze broeden doorgaans in verschillende leefomgevingen. Ook zijn ze territoriaal gedurende het hele jaar, hoewel ze buiten de broedperiode nogal eens in groepen worden gesignaleerd.

Roodsnaveltok

De Roodsnaveltok vind je door heel Afrika, behalve in het westen en de centrale regionen. Ze leven meestal op een hoogte van tussen de 1400 en 2000 meter. Deze hoornvogel is de meest voorkomende van dit soort vogels. Je herkent hem makkelijk aan de witte vleugels en de rood-oranje snavel. Roodsnaveltoks zijn vrij tam, vooral in de streken waar veel mensen wonen. Ze worden regelmatig gespot bij restaurants rond etenstijd.

Zuidelijk Hoornraaf

De Zuidelijke Hoornraaf (of zuidelijke Grondneushoornvogel) leeft in Afrika, in het deel net onder de Sahara. De vogel is over het algemeen zwart. Hij heeft niet echt een hoorn op zijn snavel, hooguit een knobbel. Hij is een omnivoor, maar eet meestal dierlijk voedsel. Dat voedsel bestaat uit vogeltjes, reptielen, insecten en amfibieën. De Zuidelijke Hoornraaf is één van de grootste ijsvogels van Afrika, hij kan 42 tot 46 cm groot worden.

Hij leeft voornamelijk in Zuidelijk- en Centraal Afrika, in de buurt van grote rivieren, dammen en meren met genoeg bomen aan de oever. Ze komen ook voor in gebieden met bossen en savanne, mangroven, riviermondingen en rotsachtige en zanderige kusten. Ze voeden zich in Zaïre en Zimbabwe voornamelijk met vis. In Liberia en Zuid-Afrika bestaat het maaltje voor het grootste deel ui rivierkrabben. Verder eet de Hoornraaf kikkers, padden en af en toe duizendpoten, kleine reptielen en insecten.

Kaapse Aalscholver

Er zijn meerdere soorten aalscholvers, maar 'de aalscholver' is de enige die ook in Nederland broedt. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit over Europa en heel Azië (met uitzondering van het hoge Noorden), Midden- en Zuid-Afrika en het Oosten van Noord-Amerika, zowel aan de kust als bij binnenwater. Als ze aan het oppervlak zwemmen, liggen aalscholvers opvallend diep. Onder water zwemmen ze met krachtige pootslagen en ingeklapte vleugels. Op het land staan ze vaak met hun vleugels wijd te drogen.

Geelsnavelneushoornvogel

Deze kleine Afrikaanse neushoornvogel heeft (heel toevallig) een helder gele, kromme snavel, een lange zwarte staart en zwarte met wit gevlekte vleugels. Geelsnaveltoks (zoals ze ook wel worden genoemd) bouwen hun nesten meestal in holle bomen. Ze eten insekten dus jagen doen ze doorgaans op de grond.

De neushoornvogels kunnen een bijzondere samenwerking aangaan met dwergmangoesten. Als deze roofdiertjes op de savanne naar voedsel zoeken, jagen ze sprinkhanen op. De toks maken daar dankbaar gebruik van. Als wederdienst letten de vogels op de omgeving. Bij gevaar slaan ze alarm waardoor de mangoesten snel naar hun holen kunnen vluchten.

Kaapse Wever

De Kaapse Wever is een vogel met een gemiddelde grootte. Hij heeft een oranjebruin hoofdje een gele borst, z'n bovenlijf is olijfdonker en hij heeft een wit oog. Het vrouwtje heeft een grijze/olijfkleurige rug en is van onder wit. Wevers houden van de Savanne en van tuinen. Ze voeden zich met insecten, spinnen, nectarine en verschillende soorten zaad. Het nest van de Kaapse Wever is ovaalvormig en heeft een kleine verticale buis als ingang.

Kaapse Mus

De Kaapse mus is eigenlijk een hele gewone vogel in Zuid-Afrika. Je komt ze vooral tegen op plaatsen waar mensen wonen. Het mannetje is de enige mus in dit gebied met een zwart/wit hoofd. Het vrouwtje en haar jongen hebben een grijs hoofdje en onderscheiden zich van de Grote Mus en de Huismus door een hoofdpatroon vergelijkbaar met dat van het mannetje.

Het mannetje heeft een zwart hoofd en een zwart borstje en heeft aan beide kanten een soort brede witte strepen vanachter het oog tot aan de zijkant van de keel. De mantel is grijs, de rug, de achterkant en de bovenkant van de vleugels zijn helder rood en de onderste delen zijn wit. Het vrouwtje heeft dezelfde patronen als het mannetje, maar is qua kleur een stuk saaier. Ze heeft een zwart hoofdje en een donkergrijze borst.

Like deze pagina

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors