Top 5 plekken om de Big Five te spotten in Zuid-Afrika

Top 5 plekken om de Big Five te spotten in Zuid-Afrika

door Elsemieke Land

Je vakantie in Zuid-Afrika is eigenlijk niet compleet zonder dat je de Big Five gespot hebt. Gelukkig biedt dit land met een scala aan nationale parken genoeg mogelijkheden om de befaamde vijf tijdens je rondreis in Zuid-Afrika uitgebreid te observeren.

Welke dieren er tot de Big Five behoren blijkt nog wel eens onduidelijk. De officiële Big Five bestaat uit de Afrikaanse leeuw, zwarte neushoorn, buffel, luipaard en olifant. Het vijftal heeft deze benaming gekregen, omdat het de vijf gevaarlijkste dieren zijn voor jagers. Deze beesten verdedigen zichzelf namelijk wanneer er gevaar dreigt.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Hoewel giraffes, nijlpaarden en zebra's ook grote dieren zijn, staan deze niet in het rijtje. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze niet tegenkomt in Zuid-Afrika. Staat een safari waarbij je op zoek gaat naar de Big Five hoog op jouw verlanglijstje? We zetten de vijf plekken om deze dieren te spotten voor je op een rij!

5. Kruger National Park

Hoewel het Krugerpark de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika is en je daarom waarschijnlijk niet alleen bent, wil je deze trekpleister eigenlijk niet missen. Het is namelijk met recht een van de mooiste en grootste safariparken ter wereld.

Het landschap van het Krugerpark bestaat uit een dorre wildernis in het noorden, uitgestrekte grasvlakten in het midden en een gevarieerd landschap in het zuiden. Hierdoor vind je de hoogste concentratie wilde dieren aan de zuidkant. In het park ten noordoosten van Johannesburg leven naast de 'Big Five' ook nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala's, zebra's en gemsbokken. En dat is slechts een greep uit het scala aan diersoorten dat hier leeft.

Verken het Krugerpark op eigen houtje met een gehuurde auto, ga op dag- of nachtsafari of maak een wandeling met een gids. Trek minimaal twee dagen uit om een goed beeld te krijgen van het park. Ben je nog niet uitgekeken en heb je wat tijd over? Rijd dan even door naar het Sabi Sand Game Reserve, wat aan het Krugerpark grenst. In dit exclusieve park krijg je uitstekende, persoonlijke begeleiding.

4. Addo Elephant National Park

De naam zegt het al, in het Addo Elephant National Park vind je olifanten. Het park werd ooit opgezet om vijftien overgebleven olifanten te beschermen. Dit aantal is inmiddels uitgegroeid tot een paar honderd olifanten in een gebied van ongeveer 120.000 hectare.

De populatie olifanten in dit gebied is vier keer zo groot als in andere nationale parken in Zuid-Afrika. Olifanten zijn dus bijna niet te missen tijdens je safari door Addo. Maar met een beetje geluk streep je hier drie dieren van het Big Five-lijstje af, want ook zwarte neushoorns en leeuwen leven hier. Daarnaast spot je zebra's, koedoes, eland-antilopes, bosbokken en hartebeesten. Leuk weetje: het wemelt niet alleen van de olifanten, maar ook van de schildpadden!

Je vindt het park in de provincie Oost-Kaap ten noordoosten van de stad Port Elizabeth. In de zomer heb je halverwege de ochtend de meeste mogelijkheid om olifanten te zien, in de winter zijn je kansen beter in de vroege ochtend. Hou er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika omgedraaid zijn.

3. Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park is ontstaan op de krater van een dode vulkaan. Een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava vormen het leefgebied van zo'n tienduizend dieren.

Die dieren zijn daar niet allemaal per toeval beland. In 1979 werden tijdens het project Operation Genesis zo'n zesduizend zoogdieren uitgezet in dit park. Tegenwoordig heb je hier de kans om oog in oog te staan met de Big Five, giraffen, nijlpaarden, koedoes, hartebeesten, waterbuffels en de uitzonderlijke bruine hyena.

Ga in het Pilanesberg National Park zelf op safari en kijk je ogen uit in het unieke gebied, of ga mee met een gids die onder andere door contact te houden met andere rangers precies weet waar de dieren zitten. Een voordeel ten opzichte van het Krugerpark is dat Pilanesberg het hele jaar door malariavrij gebied is.

2. Madikwe Game Reserve

Op de grens met Botswana ligt het minder bekende Madikwe Game Reserve. Hoewel het park op nummer vier van de ranglijst van grootste game reserves in Zuid-Afrika staat, laten reizigers het park vaak links liggen. Daardoor is het rustige gebied een goed alternatief voor het druk bezochte Krugerpark.

Toen het game reserve in 1991 werd opgericht is het project Operation Phoenix in gang gezet, waarbij tienduizend dieren werden uitgezet die ooit tot de inheemse fauna van het gebied behoorden. Het zeven jaar durende project heeft erin geresulteerd dat je hier tegenwoordig zelfs de Big Five aanschouwt. Daarnaast leven in de uitgestrekte grasvelden, bossen, rotsachtige heuvels en bergen alle andere belangrijke soorten van wildleven, de zeldzame wilde hond en zo'n 350 vogelsoorten.

Je vindt het park in het uiterste noorden van Zuid-Afrika, in de provincie Noordwest. Ook het Madikwe Game Reserve is malariavrij en bovendien erg toegankelijk voor kinderen. Je bereikt het park via de R49 vanaf Rustenburg.

1. Hluhluwe-Imfolozi Park

Het spectaculaire Hluhluwe-Imfolozi Park werd in 1895 opgericht en is daarmee het oudste wildpark van Zuid-Afrika, dat voornamelijk bekend staat om de grootste populatie witte neushoorns die hier voorkomt. Daarnaast wordt dit park ook als het mooiste van Zuid-Afrika beschouwd.

Hluhluwe-Imfolozi is het enige park in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal waar de Big Five in z'n geheel voorkomt. Naast het beroemde vijftal en zo'n 1600 witte neushoorns, kom je in het gevarieerde landschap onder andere nijlpaarden, hyena's, giraffes, gnoes en roofvogels als haviken, gieren, buizerds en arendsoorten tegen.

Ga zelf op ontdekkingstocht met een auto, volg een van de uitgezette wandelpaden of ga mee met een ervaren ranger. Vanaf de Hluhluwe Dam vertrekken ook bootexcursies, mits het water in de rivier niet te laag staat.

Wil jij ook de Big Five gaan spotten in Zuid-Afrika? Bekijk de mooiste safarireizen hier!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors