Dit is de Big Six

Dit is de Big Six

door Charlotte de Vries

Massaal reizen we af naar Zuid-Afrika om de Big Five te spotten. Dagen achter elkaar rijden we door het Krugerpark voor een kiekje van een olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. Onze oren houden we open en onze ogen scherp bij elke meter die we passeren. En toch ontgaat er velen van ons iets… de Big Six.

De Big Six draaft door de bush, rijt met een scherpe snavel karkassen open en ziet zijn prooi van vijf kilometer ver. Je raadt het al: de Big Six zijn vogels. Grote, krachtige vogels die hoog op het lijstje van iedere vogelaar staan. Maak kennis met de Big Six en speur de lucht af tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

1. Oorgier

De oorgier is een gier van de Oude Wereld. En zo ziet de aaseter er ook uit. Zijn naakte rode kop is bedekt met een flink aantal rimpels, twee gitzwarte ogen en een venijnige snavel waarmee hij karkassen openscheurt. Je komt ze veel tegen in de halfdroge bossen van het Krugerpark.

2. Zuidelijke hoornraaf

Als je de zuidelijke hoornraaf wil spotten, moet je de grond afspeuren. Ze zijn een meter groot en zo zwaar dat vliegen een lastige opgave is. Je ziet ze daarom meestal in kleine groepjes door de bush slenteren. Maar ze zijn makkelijker te spotten dan je denkt: hun brullende roep hoor je van drie kilometer ver!

3. Vechtarend

Vogels, reptielen, zoogdieren: het gaat er allemaal in bij de vechtarend. Ze zijn bijna een meter lang en zo sterk dat ze jagen op beesten die tot wel acht kilogram wegen! Met hun extreem goede zicht spotten ze hun prooi van vijf kilometer ver. Meestal zie je ze vliegen boven de beboste savannes van het Krugerpark.

4. Koritrap

De koritrap is de grootste vliegende vogel van Afrika. Ze worden anderhalve meter lang en wegen tot negentien kilogram. Het leukste is om de paringdans van de koritrappen te zien. De mannetjes zetten de nekveren uit en maken een brullend geluid om het vrouwtje te verleiden.

5. Zadelbekooievaar

Er lopen nog maar een paar honderd zadelbekooievaars rond bij de drinkplaatsen van het Krugerpark. Toch is de kans groot dat je er één ziet. Ze staan hoog op de poten, hebben kleurige snavels en rennen vaak met wapperende vleugels door het water om visjes te vangen. Ze vallen behoorlijk op dus.

6. Pels visuil

De pels visuil is het luipaard van de Big Six. Deze grote uil verstopt zich op een beschutte tak in een boom. Dat maakt het moeilijk om de vogel te spotten, al wordt die wel zestig centimeter groot. Je maakt de grootste kans tijdens een nachtsafari bij de Olifantsrivier of Levuburivier in het Krugerpark.

Wil jij de Big Six spotten in Zuid-Afrika? Bekijk hier het beste aanbod voor een rondreis door Zuid-Afrika!

Fotocredits: cuatrok77 | Bernard Dupont | David Berkowitz | jjmusgrove | Francesco Veronesi

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors