Durban, WK voetbal 2010

Durban, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

Als het weer een beetje meezit, kun je in Durban direct na een wedstrijd op het WK Voetbal 2010 alle emoties van je afspoelen in zee. Aan de watertemperatuur ligt het niet. De Indische Oceaan voor de kust van provincie Kwazulu-Natal is ook in de wintermaanden juni en juli heerlijk lauw. En ver hoef je voor een duik dan ook al niet te lopen. Het Moses Mabhida Stadion ligt direct achter de zogenaamde Golden Mile van Durban, het strand.

Strandleven

Het strand staat centraal in de hoofdstad van Kwazulu-Natal. Durban is Zuid-Afrika's populairste badplaats. In de jaren zeventig schoten de hotelflats uit de grond langs de vier kilometer lange strook goudgeel zand.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Het is in het broeierige Durban het hele jaar door strandweer. Al is er in de wintermaanden vooral 's middags wel kans op bewolking. Toch maak je in de stad met 300 dagen zon per jaar ook tijdens het WK Voetbal 2010 best kans op een mooi kleurtje.

Havenstad

Durban is met 3,5 miljoen inwoners de derde stad van Zuid-Afrika. Het is ook de grootste en belangrijkste haven van het land. Als je er alle bedrijvigheid ziet, zou je niet zeggen dat dezelfde plek minder dan 200 jaar geleden nog slechts jungle was waar leeuwen en olifanten vrij spel hadden.

Toch is het niet voor niets dat Durban onder de originele Zulu bevolking Ethekwini heet. Dit betekent 'rustige lagune'. De Britten kwamen er in 1824 echter aan de macht en begonnen met de bouw van de stad die zij noemden naar hun gouverneur in de Kaap, Benjamin d'Urban.

Indiase gemeenschap

Niet lang hierna stroomde een heel nieuwe bevolkingsgroep de snel uitdijende stad binnen. Uit India werden honderden gastarbeiders aangevoerd om te werken op de suikerrietplantages.

Het heeft geresulteerd in een grote Indiase gemeenschap in Durban. Na de wedstrijd je honger stillen met een scherpe curry is dan ook geen enkel probleem in de stad. En met een beetje pech zit je in het stadion echter net achter iemand met een tulband. Zul je moeten staan om de wedstrijd te volgen.

Moederstad van Zuid-Afrikaans voetbal

Durban is volgens de overleveringen de moederstad van het Zuid-Afrikaanse voetbal. In 1882 werd in de stad de eerste echte competitie opgezet. Vier teams streden om de titel: Pietermaritzburg County, Natal Wasps, Durban Alpha and Umgeni Stars.

Tegenwoordig heeft Durban nog twee teams in de hoogste Zuid-Afrikaanse competitie: Maritzburg United en Golden Arrows. De twee doen echter al jaren niet meer werkelijk mee om de titel. De jeu is wel een beetje af van het Durbanse voetbal.

Ooit was dat wel anders. De Zulu Royals sleepten in 1971 de eerste landstitel voor de stad binnen. In de periode hierna waren het vooral de clubs Durban City en Durban United die furore maakten op de Zuid-Afrikaanse velden. De Zulu Royal spelen vandaag de dag nog in de First Division, de Zuid-Afrikaanse Eerste Divisie.

Zulu en Xhosa

De stad Durban ligt op de scheidslijn tussen de twee belangrijkste Zuid-Afrikaanse culturen. In het noorden leven de Zulu, in het zuiden langs de kust de Xhosa. In het noorden gaat Zululand vervolgens langzaam over in de Elephant Coast. In het zuiden loopt de Oostkaap, beter bekend als de Transkei, door tot Port Elizabeth.

Geen wonder dus dat Durban, met zijn eigen Indiase invloeden, een melting pot van jewelste is. Een melting pot waar de Zulu overheersen. Dat dan weer wel.

Durban is bovendien een melting pot die helaas niet altijd goed uitpakt. Altijd liggen spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen op de loer. Deels is dit een historische spanning, maar de argwaan tussen de bevolkingsgroepen is in de tijd van apartheid ook stevig opgestookt. Het apartheidsregime uit de tweede helft van de twintigste eeuw hanteerde graag de verdeel en heers tactiek.

Veiligheid

Het heeft tot gevolg gehad dat Durban vandaag de dag niet de veiligste stad zal zijn waar je ooit bent geweest. In de uitgaanscentra merk je van de etnische spanningen en criminaliteit maar weinig. Ga in het donker echter in de rest van de stad niet te voet de straat op, mijdt het 's nachts uitgestorven centrum en let altijd, ook overdag, op bij South Beach. Want ook al is er tijdens het WK Voetbal 2010 een enorme politiemacht op de been, als je na de wedstrijd een duik wilt nemen, kun je beter verfrissing zoeken op één van de veiliger noordelijke stranden.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors