Bloemfontein, WK voetbal 2010

Bloemfontein, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

In het hart van Zuid-Afrika, in de dorre halfwoestijn van de Free State, ligt plotseling Bloemfontein. Het is de zesde stad van het land en wordt met recht ook wel de City of Roses genoemd. Inclusief buitenwijken heet zij Mangaung - 'plek van cheeta's' in de lokale taal Sesotho.

Provinciestad

Bloemfontein is een echte provinciestad: rustig en kabbelend. Je zou niet denken dat er bijna een half miljoen mensen wonen. Weinig verkeersopstoppingen, geen gehaaste mensen, geen lawaai en geen hectisch businesscentrum.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Maar tijdens de eerste weken van het WK Voetbal 2010 zal hier verandering in komen. Dan zal de stad ondanks de ijzige wintertemperaturen van juni en juli bruisen en stomen. Want er zijn maar weinig steden zo sportgek als deze enclave aan de rand van de Karoo.

Naval Hill en de Orchid House

Het mooiste uitzicht over de ruim opgezette stad heb je vanaf Naval Hill. Het is geen overdreven zware klim en pas van bovenaf zie je goed hoe groen de stad eigenlijk is. Een vruchtbare oase in de verder droge Zuid-Afrikaanse binnenlanden.

Aan de voet van Naval Hill loop je de Orchid House binnen. Je verdrinkt er in duizenden orchideeën. Echte plantenliefhebbers lopen daarna nog even door naar de rozentuin in de stad zelf en de de Botanical Gardens aan de rand.

ANC

Bloemfontein is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika. Het hoogste gerechtshof is er gevestigd. Het heeft Bloemfontein structureel een belangrijke plek in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis gegeven.

Daar komt nog bij dat de huidige regeringspartij African National Congress (ANC) het licht zag in Bloemfontein. In 1912 werd het ANC opgericht als protestbeweging tegen de achterstelling van zwarten in de toenmalige Unie van Zuid-Afrika.

Toen in 1948 officieel het racistische systeem van apartheid werd ingevoerd, veranderde de protestgroepering in een verzetsbeweging. Na de afschaffing van apartheid in 1994 groeide het ANC snel uit tot de grootste politieke partij die sindsdien alle presidenten van het land leverde. De partij kan bij verkiezingen rekenen op meer dan zestig procent van de stemmen.

Concentratiekamp

Een minder mooi facet aan de geschiedenis van Bloemfontein is dat het ook de geboortegrond van het concentratiekamp is. In 1900 bouwden de Britten tijdens de Tweede Boerenoorlog vlakbij de stad een gevangeniskamp dat later de inspiratie zou vormen Adolf Hitler's concentratiekampen in Nazi-Duitsland. Uiteindelijk zouden er over heel Zuid-Afrika tot het einde van de Tweede Boerenoorlog in 1902 niet minder dan 45 concentratiekampen verrijzen.

De Engelsen sloten de door hen gevangen genomen Afrikaner Boers op in deze kampen, samen met hun vrouwen, kinderen en zwart personeel. Binnen twee jaar vonden er ten minste 26.000 mensen de dood. Slechts een handvol gevangenen overleefden 'het kamp'.

Voetbal in Bloemfontein

Nederlandse Voortrekkers trapten in 1891 voor het eerst een balletje in Bloemfontein. De Voortrekkers waren de boeren die als eerste wegtrokken uit de Kaap en op zoek gingen naar een nieuw leven in de binnenland van Zuid-Afrika. De introductie van de sport in hun nieuw gestichte Oranje Vrijstaat bleek aan te slaan onder het zwarte deel van de bevolking.

Voetbal is sinds die introductie altijd een belangrijke rol blijven spelen in Bloemfontein. Weliswaar doen de Bloemfontein Celtics - gehuld in een groenwit tenue dat sterk lijkt op dat van de gelijknamige club uit Schotland - zelden serieus mee voor de titel, toch is er in Zuid-Afrika nauwelijks een fanatiekere aanhang te vinden. De massaal gezongen strijdliederen op de tribunes van het Free State Stadion zijn beroemd in Zuid-Afrika.

Loch Logan

Het leuke van voetbalwedstrijden in Bloemfontein is dat het Free State Stadion, ook wel het Vodacom Stadion genoemd, dichtbij het centrum van de stad ligt. Het uitgaanscentrum Loch Logan ligt zelfs letterlijk om de hoek.

Loch Logan is een groot horecacomplex langs het meer in de Kingspark Zoological Gardens. Je hebt er uitzicht op de rozentuin waaraan de stad zijn bijnaam City of Roses dankt.

Vanuit de restaurants en bars in Loch Logan ben je bovendien zo in het historische centrum van Bloemfontein aan de President Brand Street. Of je daar meteen heen wilt na een mooie voetbaloverwinning is natuurlijk maar de vraag. Dikke kans dat je Loch Logan die avond niet uitkomt. En waarom zou je ook. Morgen is er weer een dag.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors