Nelspruit, WK voetbal 2010

Nelspruit, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

Nelspruit ligt er ook in de wintermaanden van het WK Voetbal 2010 warmpjes bij in het noordoosten van Zuid-Afrika. Midden tussen beroemde wildreservaten en nationale parken als het Kruger park zal in juni en juli 2010 een waar voetbalfeest opbloeien. Want voetbal op een dergelijk hoog niveau niet vaak te zien is in de hoofdstad van de provincie Mpumalanga.

Subtropisch

Het zou leuk zijn als het Nederlands elftal zijn groepswedstrijden zou afwerken in het Mbombela Stadion in Nelspruit.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Niet alleen omdat het weer door het subtropische klimaat er zo lekker zacht en zonnig is in de winter en je er dus niet in winterjas naar het stadion hoeft. En ook niet uitsluitend omdat de stad aan de Crocodile rivier in 1905 werd gesticht door de familie Nel met Nederlandse roots.

Het leuke van een poulewedstrijd voor oranje in Nelspruit zou zijn dat alle fans de nacht voorafgaand aan die wedstrijd zouden kunnen overnachten in Amsterdam.

Amsterdam

De provincie Mpumalanga is een gebied waar veel Voortrekkers heen trokken halverwege de negentiende eeuw. Dit waren Nederlandse boeren die de Kaap verlieten nadat de Engelsen daar de macht hadden gegrepen.

De Voortrekkers hadden een sterke neiging hun nieuw gestichte nederzettingen te vernoemen naar hun leiders en naar Nederlandse steden. Zo ontstonden ten zuiden van Nelspruit dorpen als Amersfoort, Ermelo, Middelburg en dus ook Amsterdam.

Het zijn wat treurig ogende boerendorpen zonder al te veel franje. Dat moet gezegd. Maar de symboliek van hun namen zou voor Oranjefans waarschijnlijk een hoop goedmaken. Bovendien liggen ze prachtig verscholen tussen de bananen, mango en avocado plantages. En je bent in een uurtje rijden bij het stadion.

Kruger park

Wie echter niet zo sterk hecht aan Nederlands sentiment en graag een vakantie achter een voetbalwedstrijd in Nelspruit wil plakken, doet er beter aan in Nelspruit zelf of in het nog iets noordelijker gelegen Graskop kamp op te slaan.

Het is een waanzinnig mooi gebied. En er is veel te doen. Zo heet Nelspruit ook wel de zuidelijke poort tot het Kruger park. Elke dag vertrekken talloze afgeladen safari-jeeps in noordoostelijke richting naar misschien wel 's werelds beroemdste wildpark.

Blyderivier Canyon

Je kunt echter ook recht naar het noorden rijden. Daar vind je de Blyderivier Canyon en Gods Window. Dat laatste is een fascinerende uitkijkplek. Je ziet er de Zuid-Afrikaanse hooglanden, het highveld, radicaal naar beneden vallen tot het lowveld dat zich uitstrekt richting Mozambique. De aarde stort zich letterlijk enkele honderden meters recht naar beneden. Alsof je vanuit het lowveld tegen een stenen muur aanloopt.

Via een aantal prachtige watervallen, zoals de Berlin Falls en de Lisbon Falls, rijd je vervolgens door naar de Bourke's Luck Potholes. Dit zijn cilindervormige gaten in een rotsige riviercanyon. Ze zijn uitgesleten door het water van de Treur- en Blyderivier, die elkaar op deze plek ontmoeten. De bijzondere stroming op de kruising zorgt voor de apart gevormde gaten in de rotsoevers.

Vlak na de Potholes snijdt de Blyderivier het landschap verder open. Rechts van de weg verdiept de Blyderivier Canyon zich over een lengte van 33 kilometer. Oranje zandsteen vermengt zich er met heldergroene begroeiing. Bij de Three Rondavels, drie rotsen in de vorm van ronde Afrikaanse hutjes, houdt de Canyon op. Achter de Canyon strekt het lowveld zich uit richting de Indische Oceaan.

Voetbal

Veel professioneel voetbal is er nooit in Nelspruit te bewonderen geweest. Des te groter zal daarom het feest zijn tijdens het WK Voetbal 2010.

De provincie Mpumalanga telt maar één profclub in de hoogste nationale divisie, de Mpumalanga Black Aces. Deze club werkt haar thuiswedstrijden echter af in de zuidwestelijker gelegen stad Witbank, die tegenwoordig ook wel Emalahleni heet.

Ook heeft Witbank nog een club in de Zuid-Afrikaanse Eerste Divisie, de First Division. De Witbank Spurs spelen daar onder meer tegen de derde club uit de Mpumalanga provincie, Batau FC. Deze club werkt zijn thuiswedstrijden af in Ermelo.

Het is jammer, want een stad als Nelspruit, zo gek van voetbal en met zo'n 250.000 inwoners, zou toch eigenlijk wel een lokale profclub verdienen. Voorlopig heeft zij echter eerst het WK Voetbal 2010. En dat is ook niet gek natuurlijk.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors