Johannesburg, WK voetbal 2010

Johannesburg, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

Het zenuwcentrum van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika is zonder twijfel Johannesburg. Tien miljoen inwoners, twee stadions, de zetel van het organisatie comité, de finale, de openingswedstrijd en bovendien ook nog de stad waar het Nederlands elftal zijn kamp opslaat.

Murder capital

Toch heeft Johannesburg van alle Zuid-Afrikaanse steden het slechtste imago. The murder capital of the World heet de stad ook wel te zijn. Het centrum, waar het Ellis Park Stadion staat, is een plek waar de meeste Zuid-Afrikanen doorgaans liever niet komen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

De grauwe, vervallen wolkenkrabbers visualiseren er de vergane glorie. Het is er gevaarlijk, zeker 's nachts. Je voelt er de droefenis van de geschiedenis. Ooit was Hillbrow, de wijk naast het Ellis Park stadion, het bruisende uitgaanscentrum van de stad. Nu is het een no go area.

Toch bulkt het centrum ook van de verscholen historische waarde: constitutional hill, het vroegere advocatenkantoor van Nelson Mandela en het ANC-hoofdkantoor. Bovendien zal het nooit meer zo goed beveiligd zijn als tijdens het WK Voetbal 2010. Het is dus dé kans om er eens een kijkje te nemen. Neem voor de zekerheid echter niet te veel waardevolle spullen mee en informeer vooraf welke delen van het centrum je nog altijd beter kunt mijden.

Melville

Johannesburg heeft echter ook een andere kant. Zo zijn er uitgaanswijken als Melville met vrolijke barretjes en stomende dancings. Geen van allen groot, maar wel vol jonge en ambitieuze studenten van de Witwatersrand Universiteit en de Universiteit van Johannesburg om de hoek.

Alle bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika dansen hier tegen elkaar aan. Ze moeten haast ook wel, om het een beetje warm te krijgen. Tijdens het WK Voetbal 2010 is het hartje winter in Johannesburg. Op een hoogte van 1753 meter boven zeeniveau kan het kwik in de stad dan 's nachts gemakkelijk zakken tot rond het nulpunt.

Soweto

En natuurlijk is er Soweto, het culturele centrum van het nieuwe Zuid-Afrika en de welvarendste van alle Zuid-Afrikaanse townships. Schrijvers, modeontwerpers en musici vind je er. En boven alles veel voetbalfans. Niet voor niets ligt het grootste stadion van het WK Voetbal 2010, Soccer City, op een steenworp afstand.

Soweto is het hart van het Zuid-Afrikaanse voetbal. De twee populairste clubs, Kaizer Chiefs en Orlando Pirates komen er vandaan. De laatste club won in 1995 als enige Zuid-Afrikaanse club ooit de Afrikaanse versie van de Champions League.

In Soweto zal het werkelijke feest losbarsten tijdens het WK Voetbal 2010. Hier zullen de wedstrijden te zien zijn op grote schermen, zoals in Diepkloof park.

Het is daarom jammer dat het Nederlands elftal er niet voor heeft gekozen zich wat dichter bij dit Zuid-Afrikaanse voetbalhart te vestigen.

Het Nederlands elftal in Sandton

Maar Sandton biedt meer luxe. Sandton is het nieuwe zakencentrum van Johannesburg. Het is een rijke wijk waar gloednieuwe kantoorpanden als paddenstoelen uit de grond schieten. Villawijken als Houghton, waar ook oud-president Nelson Mandela woont, omringen de wijk.

Hoge muren met schrikdraad belemmeren echter het zicht om alle pracht en praal. De rijken van Sandton leven in angst. Er zijn veel inbraken in het gebied.

Alexandra

Maar wat wil je ook? Nergens ter wereld is het verschil tussen arm en rijk zo schrijnend en expliciet.

Je ziet dat het best in de aanpalende maar toch weggemoffelde township Alexandra. Je loopt er door een overbevolkte sloppenwijk. Een half miljoen mensen op twee vierkante kilometer. De werkloosheid ligt ruim boven de vijftig procent in deze ooit zo roemruchte wijk, die een centrale rol speelde in de opstand tegen apartheid.

Ga overigens alleen onder lokale begeleiding Alexandra in. Op eigen houtje is de township niet veilig.

Holland House in Johannesburg

Maar misschien kom je alleen voor het voetbal. Ga dan in ieder geval naar de wijk Fourways Gardens. Daar vind je het officieuze Holland House van het WK Voetbal 2010: de Lapamanzi pub. Alle wedstrijden zijn in deze compleet oranje kroeg te zien op een groot scherm onder het genot van een Amstel of Heineken en een portie speciaal ingevlogen bitterballen. Uiteraard met de Nederlandse driekleur op de prikker.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors