De 4 leukste townships van Zuid-Afrika

De 4 leukste townships van Zuid-Afrika

door Maurice Kosterink

De townships in Zuid-Afrika herinneren je soms nog op een pijnlijke manier aan de Apartheid. In deze wijken aan de rand van grote steden als Johannesburg en Kaapstad, moesten voornamelijk niet-blanke Zuid-Afrikanen wonen. Zonder elektriciteit. Zonder riolering. Zonder stromend water.

Maar sinds de afschaffing van de Apartheid verandert er veel in de townships. Hoewel er nog veel moet gebeuren, komen er steeds betere voorzieningen naar de wijken. Ook transformeren de townships in Zuid-Afrika steeds meer in een plek om de bevolking te ontmoeten. Vandaar dat we de vier leukste voor je op een rij hebben. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

4. Is Khayelitscha ook jouw nieuwe thuis?

Khayelitsha ligt bij Kaapstad en betekent ‘nieuw thuis’ in het Xhosa, de taal die het overgrote deel van de inwoners spreekt. Hoewel meer dan zeventig procent van deze inwoners werkloos is, laat de gids je toch graag zien dat het beter gaat met de bevolking. Zo brengt hij je in deze township in Zuid-Afrika naar de markt, waar de vrouwen souvenirs maken. 

3. Het beste onderwijs vind je tegenwoordig in Mdantsane

Ondanks dat je tijdens je tour door Mdantsane nog veel armoede tegenkomt, ontdek je ook veel verbeteringen. Deze Zuid-Afrikaanse township heeft inmiddels zelfs de best presterende middelbare school van heel Zuid-Afrika. Niet gek dat de township bij Buffalo City enkele beroemde politici heeft voortgebracht, zoals de eerste vrouwelijk minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula. De gids door Mdantsane zal haar naam daarom vaak noemen.

2. In Galeshewe leer je meer over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis


Als je met een gids door de township Galeshewe loopt, dan hoor je al snel enkele belangrijke namen voor Zuid-Afrikanen vallen. Ook al ziet deze township in Zuid-Afrika er misschien niet zo speciaal uit, Galeshewe is juist bijzonder.Hier groeiden namelijk veel belangrijke strijders tegen de Apartheid zijn op. Zo zullen tijdens de tour de namen Dr Arthur Letele en Robert Sobukwe veel vallen. 

1. Soweto is onderhand heel bekend


Soweto was vroeger een van de gevaarlijkste townships in Zuid-Afrika. Maar tegenwoordig verandert de wijk bij Johannesburg langzaam in de populairste spot van de stad. Zo loop je langs veel kleine bedrijfjes vol gezellige mensen en de typische shebeens, waar je alcohol koopt. Een tour met een gids door Soweto is wel aan te raden, want criminaliteit komt nog veel voor. 

Heb jij nu ook zin gekregen om de townships van Zuid-Afrika te bezoeken? Bekijk dan hier ons reisaanbod. Neem voor ons wel een souvenirtje mee uit de Zuid-Afrikaanse township!

Fotocredits: Media Club | amanderson2

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors