11x leukste bezienswaardigheden in townships bij Johannesburg en Kaapstad

11x leukste bezienswaardigheden in townships bij Johannesburg en Kaapstad

door Charlotte de Vries

De eerste keer dat je een township ziet tijdens je rondreis door Zuid-Afrika, word je waarschijnlijk overweldigd door een gevoel van medelijden. Kleine, stoffige krotten reiken tot aan de horizon. Maar achter deze façade van golfplaten schuilt veel levensvreugde, cultuur en muzikaal talent. 

Laat je verrassen door de schoonheid en de creativiteit in de townships. Bewonder de beschilderde torens in Soweto, zoek het huis op waar Mandela lange tijd woonde en geniet van de kustlijn die de duizenden krotten van Khayelitsha omarmen… Ga samen met een gids naar de leukste bezienswaardigheden in de townships bij Johannesburg en Kaapstad. Dit zijn de must-sees!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

1. Apartheid Museum

Als je aankomt bij de ingang van het Apartheid Museum in Soweto, begrijp je direct waarom dit als één van de meest imponerende musea van Zuid-Afrika wordt gezien. Je krijgt een ticket met ‘blankie’ of ‘nie blankie’ en betreedt het museum door je eigen ingang.

Eenmaal binnen, word je geconfronteerd met een expositie die het verhaal van de Apartheid zonder enige filter blootgeeft. De 121 bungelende stroppen van geëxecuteerde gevangenen zijn daar een voorbeeld van. Al is het een heftig uitje, het Apartheid Museum is niet alleen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Soweto maar van heel Zuid-Afrika. Een must-see, dus.

2. Credo Mutwa Cultural Village

In het hart van Soweto vind je het openluchtmuseum Credo Mutwa Cultural Village. De collectie opvallende beelden en gebouwen is er door kunstenaar en traditioneel genezer Credo Mutwa neergezet. Ze illustreren het contrast tussen de Afrikaanse folklore en de verwesterende samenleving.

Volgens sommigen kon Credo Mutwa de toekomst voorspellen en staan verschillende beelden voor de voorspelling van de Aidsepidemie. Struin door de beeldentuin en geniet van deze authentieke Afrikaanse kunst.

3. Orlando Towers

De Orlando Towers zijn de overblijfselen van een ontmantelde elektriciteitscentrale die Johannesburg wel vijftig jaar van stroom heeft voorzien. Tegenwoordig vormen de twee torens een belangrijk herkenningteken van Soweto. Ze zijn vrolijk beschilderd en entertainen de grootste durfals onder ons. Vanaf een platform tussen de torens kan je namelijk bungeejumpen!

4. Vilakazi Street

Vilakazi Street is een iconische straat in Soweto en ontvangt iedere dag bussen vol met toeristen. Oud-president Nelson Mandela en aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu woonden tegelijkertijd in deze straat: de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars aan woonden! Sterker nog, Tutu en zijn vrouw Leah wonen er nog steeds. Wellicht vang je een glimp van hen op.

Het huis van Nelson Mandela is omgetoverd tot een museum: het Mandela House Museum. Je ziet er precies hoe Mandela en zijn gezin woonden en werkten. Er is niets veranderd aan de indeling van het huis. Tip: bezoek het Mandela House Museum vroeg in de ochtend, voordat de tourbussen zijn gearriveerd.

5. Hector Pieterson Memorial

Om de hoek van Vilakazi Street vind je het Hector Pieterson Memorial. Het monument opende in 2002, niet ver van de plek waar het twaalfjarige jongetje Hector Pieterson werd neergeschoten tijdens de Opstand in Soweto op 16 juni 1976. Van de overlijdende Hector is toentertijd een foto rondgegaan en zo werd het jongetje een symbool voor het verzet tegen het brute apartheidsregime. Behalve het monument bezoek je hier een museum over de tragische gebeurtenissen.

6. Mzoli’s

Mzoli’s vinden wij de gezelligste plek om te eten in Gugulethu, een township bij Kaapstad. In de slagerij kies je zelf een stuk vlees dat eigenaar Mzoli Ngcawuzele of één van zijn medewerkers voor je klaarmaakt op de braai. Je geniet van je maaltijd op het overdekte terras dat is uitgegroeid tot een populaire hangplek voor zowel locals als toeristen.

7. Department of Coffee

Als je de trein in Khayelitsha uitstapt, komt je al gauw een geur van sterke koffie tegemoet. Department of Coffee is het eerste koffiezaakje in de township dat superieure koffie verkoopt. Eigenaars Wongama Baleni, Vusumzi Mamile en Vuyile Msaku brouwen de koffie zelf. Daarnaast organiseren ze elke maand een ‘open dag’ waarop mensen buiten de township de koffie mogen proeven en mee op fietstour worden genomen. Een aanrader!

8. 18 Gangsters Museum

Straatbendes vormen een groot probleem in de townships rondom Kaapstad. Veel jongeren redden de middelbare school niet doordat ze het gangsterleven in tuimelen, met criminaliteit en drugsgebruik tot gevolg.

Het 18 Gangsters Museum is opgericht om de jongeren in Khayelitsha in te lichten over de gevaren van het leven van een gangster. Verschillende ex-delinquenten zijn verantwoordelijk voor de tentoonstellingen en vertellen de bezoekers over hun ervaringen met de straatbendes en de gevangenis. Bovenal inspireren ze jongeren om, net als zij, een ander pad in te slaan. Maak een tour naar het 18 Gangsters Museum, het is zeer de moeite waard.

9. Wolfgat Nature Reserve

Het schitterende Wolfgat Nature Reserve ligt in de Cape Flats, bij Khayelitsha en Mitchells Plain. Kenmerkend voor dit 248 hectare grote reservaat zijn de spierwitte kustlijn en kalkstenen kliffen, vanwaar je uitzicht hebt op False Bay.

De veiligste manier om het gebied op eigen houtje te verkennen is door de Baden Powell Drive af te gaan met een auto, vanuit of naar Muizenberg. Stop hier en daar om te genieten van de spectaculaire uitzichten, maar speur vooral ook de grond af. Met een beetje geluk spot je hier namelijk een stekelvarken of grysbok.

10. 4Roomed Foods

Voordat chef Abigail Mbalo in 2014 deelnam aan MasterChef SA, wist ze nog niet welk doel ze aan haar kookkunsten wilde geven. Tijdens de wedstrijd kwam het opeens in haar op: ze zou teruggaan naar de township waar ze vandaan komt, Khayelitsha, en een authentiek Zuid-Afrikaans huiskamerrestaurant oprichten.

4Roomed Foods is opgedeeld in vier kamers, net als de allereerste huizen die in de township werden gebouwd. Abigail creëert in de kamers een nostalgische sfeer van ubuntu: het humanistische idee dat de verbinding tussen mensen centraal staat. Ze wandelt vrolijk tussen de tafeltjes door en praat veel met haar gasten. Je raakt er met iedereen aan de praat en geniet er van verrukkelijke Xhosa-gerechten.

11. Rands Lifestyle Place

De perfecte manier om je dagtour door Khayelitsha te eindigen is met een bezoek aan Rands Lifestyle Place. De bar is zeven dagen per week open. Iedere dag eet je er de lekkerste, typische snacks uit de townships, zoals chakalaka en romige spinazie. In het weekend komt de dansvloer tot leven. DJ’s draaien met name hip hop en house, afgewisseld met een lekkere R&B beat. Dus trek je dansschoenen aan en dans mee tot de zon opkomt!

Zou jij deze bezienswaardigheden in de township rond Johannesburg en Kaapstad zelf willen bezichtigen? Bekijk hier de aanbiedingen voor een rondreis door Zuid-Afrika!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors