Top 6 plekken om vogels in Zuid-Afrika te spotten

Top 6 plekken om vogels in Zuid-Afrika te spotten

door Charlotte de Vries

Een oranjeborssuikerbekkie zit trots met zijn oranje borstje naar voren op een bloem in Kirstenbosch. Voor Lambertsbaai maken tientallen Kaapse jan-van-genten een duik in de zee. Boven het Hoogland kwaakt de zeldzame blauwe trap als een kikker in de lucht.  En door het bos van het Krugerpark sluipt een groepje zuidelijke hoornraven rond.

Zuid-Afrika is een paradijs voor vogelaars. Maar liefst 850 verschillende trekvogels en inheemse vogels vliegen en struinen er rond. Dat is bijna tien procent van alle vogelsoorten in de wereld! Je komt ze overal tegen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika, maar er zijn een paar plekken die je als vogelaar niet mag missen…

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

6. Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park beslaat een gebied van maar liefst 3,6 miljoen hectare in drie landen: Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Daarmee is het twee keer zo groot als het Krugerpark en één van de grootste natuurreservaten ter wereld.

Hoog boven de rode zandduinen van het woestijnachtige Kgalagadi spot je ongeveer 280 vogelsoorten. Vooral roofvogels vliegen voorbij. Denk aan de zwartborstslangenarend, de bateleur, oorgier, gabarhavik en Afrikaanse dwergvalk. Bezoek je het park in de zomer? Ga dan naar de Nossobrivier. Daar zie je allerlei soorten trekarenden en -valken!

5. Nylsvley Nature Reserve

Al is het Nylsvley Nature Reserve in Limpopo altijd een bezoek waard, probeer het reservaat te bezoeken wanneer de rivier overstroomt. Meestal gebeurt dit één keer in de drie of vier jaar na hevige winterse regenbuien. De reden: ten tijde van een overstroming komen enorme aantallen vogels naar het gebied om hun nestjes te bouwen.

In het 4.000 hectare grote Nylsvley Nature Reserve leven ongeveer 420 vogelsoorten: 80.000 vogels in totaal. Je ziet er de grootste kolonie van Kaapse gieren in Zuid-Afrika, de nationale paradijskraanvogel en, met een beetje geluk, de senegaltrap of zelfs de zeldzame geelkeelzandhoen.

4. Wakkerstroom

Wakkerstroom móet op de to-do-lijst van iedere vogelaar staan. Rondom dit plaatsje in Mpumalanga vind je drie van de belangrijkste vogelhabitattypes: draslanden, graslanden en bossen. Vooral het Wakkerstroom Wetland, het leefgebied van tientallen ernstig bedreigde vogelsoorten, geniet internationale erkenning van vogelaars.

De Afrikaanse bruine kiekendief, grijze kroonkraan en purperkoet kan je tegenkomen in de draslanden. Tussen de bomen van het bos door spot je misschien de Kaapse zwartkaptimalia, choristerlawaaimaker en Kaapse kuifmonarch. Botha’s leeuwerik, de geelborstpieper en Kaapse ibis verschijnen wellicht voor je lens in de graslanden.

3. uMkhuze Game Reserve

Het uMkhuze Game Reserve is de noordwestelijke uitloper van het iSimangaliso Wetland Park. Tijdens je vogelreis door Zuid-Afrika moet je beide parken bezoeken. In het iSimangaliso leven 530 vogelsoorten en vind je de grootste concentratie broedvogels in Zuid-Afrika. Je bewondert er bovendien 20.000 flamingo’s en 40.000 kleine flamingo’s.

Het veel kleinere uMkhuze Game Reserve is het thuis van 420 vogelsoorten die in de savanne, zandbossen, graslanden en klifgebieden leven. Houd je verrekijker paraat voor de moeilijkst te spotten vogel van de Big Six: de pels visuil. Andere toppers zijn de neergaards honingzuiger, parelastrild en grijze slangenarend.

2. West Coast National Park

Het West Coast National Park is opgericht om een deel van de westkust, het kustmeer van Langebaan en vier vogeleilanden te beschermen. De Kaapse plevier, dominikanerwida en Afrikaanse hop versieren onder meer het landschap van het West Coast National Park.

In de zomermaanden is het kustmeer een spectaculaire plek om vogels te spotten. Meer dan 60.000 vogels migreren in deze periode vanuit Groenland, de Noordpool en zelfs Siberië naar de lagune. In de lente ontspringt een heel ander spektakel. Dan is het gebied bedekt met kleurige bloemenzeeën.

1. Krugerpark

Natuurlijk staat het Krugerpark met zijn ongelofelijke verscheidenheid aan habitatten op nummer één. Meer dan 500 vogelsoorten vliegen rond in dit legendarische natuurpark, waarvan een groot aantal endemisch zijn. Speur de grond en de lucht af voor de Big Six en let op voor de zeldzame secretarisvogel, arnots miertapuit, kroonarend en lannervalk.

De voornaamste plek om vogels te spotten in het Krugerpark is in de noordelijke sectie. Met name in oktober en maart vliegen vogels in groten getale naar het park en verdubbelt de vogelpopulatie. We raden je aan om in één van deze maanden je vogelreis naar Zuid-Afrika te plannen!

Kan je niet wachten om de unieke vogels van Zuid-Afrika te spotten? Bekijk hier de beste deals voor een rondreis naar Zuid-Afrika!

Fotocredits: Steve Slater | Derek Keats | Will Sweet | Eric Gropp | Eric Gropp | Vince Smith

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors