Als Jane door de Magoebaskloof

Als Jane door de Magoebaskloof

door Flore de Vries

Canopy-tours zijn hot in Zuid-Afrika. Het op grote hoogte gezekerd aan stalen kabels tussen diverse platforms glijden, geeft een te gek Tarzan of Jane-gevoel én een spectaculair uitzicht op voorheen ontoegankelijke delen van de natuur.

De populaire ecotoerisme activiteit ontstond in Costa Rica, waar twee avontuurlijk biologen een manier zochten om de flora en fauna die in de hoogste toppen van het regenwoud te bestuderen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

In 2001 opende de eerste Zuid-Afrikaanse Canopy tour in Tsitsikamma, inmiddels zijn er nog vijf canopytrails aangelegd in Magaliesberg, Karkloof, Magoebaskloof, Drakensberg en Malolotja (Swaziland). Een van de mooiste is ongetwijfeld in de Magoebaskloof, in de noordelijke provincie Limpopo. Via een tweeënhalf uur durende canopy-tour is de kloof toegankelijk voor bezoekers. Let wel, alleen bezoekers die zin hebben in avontuur en wiens knieën niet al te veel gaan knikken bij grote hoogtes.

Voordat je afdaalt in de kloof word je uitgerust met een veiligheidsharnas - een soort tuigje - een helm en twee leren handschoenen. De groepen worden standaard begeleid door twee gidsen. Een gids gaat vooruit om ervoor te zorgen dat je een zachte landing maakt op het volgende platform. Hij geeft ook aan wanneer je moet bijremmen door met je hand, beschermt door de handschoen, de kabel naar beneden te duwen. Beiden gidsen zorgen dat je altijd dubbel gezekerd wordt aan de kabel of het platform.

Toch ben ik een beetje zenuwachtig en hebben mijn knieën wel eens sterker aangevoeld als ik op het eerste platform sta. Maar ik laat me dan ook niet dagelijks in een tuigje hijsen en aan een kabel zekeren. Dat de gids nogmaals benadrukt dat er niets, maar dan ook niets mis kan gaan: -'De eerste kabel kan 10 ton aan en de reserve kabel 7,5 ton' -verandert daar weinig aan. Van de hoge duikplank springen is ook veilig, maar even goed eng.

Ik richt mijn gedachte dus op de bejaarde vrouw die we zojuist tegenkwamen en ons met een glimlach van oor tot oor vertelde over haar eerste canopy-tour. Als zij het deed, dan moet het voor mij, als 33-jarige Jane in the Jungle, toch zeker een eitje zijn? De geroutineerde handelingen van de gids geven het laatste beetje vertrouwen dat ik nodig heb; ik haal diep adem, laat me aan mijn tuigje naar beneden zakken en zoef langs de kabel naar het platform aan de overkant. Vol adrenaline zet ik daar mijn voeten weer op de houten planken. Hé, het is eigenlijk vooral leuk dit!, merk ik. Een slide later knijp ik tijdens het glijden mijn ogen niet meer dicht, maar geniet ik van het adembenemende uitzicht.

Terwijl de haren onder mijn helm wapperen zie ik tientallen meters onder mijn voeten een waterval van de blauwgroene Letoba Groot Rivier tegen de rotsen kletteren. Aan weerszijden wordt de kloof omsloten door immense rode rotsen en struiken, rotsplanten en bomen. Het is een fantastische manier om de natuur te ervaren.

Op de 11 slides, variërend van 15 tot 150 meter in lengte, doorkruis je de kloof een aantal keer waardoor je 360 graden van de spectaculaire uitzichten kunt genieten. Tijdens de korte pauzes vertelt de gids op de platformen over de omgeving en wijst hij je op bijzondere vlinders, ijsvogels, bomen en apen.

Voor wie: iedereen van 7 tot 70 jaar. Een beetje hoogtevrees is niet erg, je kunt ook vastgeklikt aan een gids de canopy-trail afleggen, net zo hard of zacht als je zelf wil. Besef wel dat als je de eerste twee slides hebt gemaakt er geen escape route meer is.

Waar: aan de R528 tussen Tzaneen en Haenertsburg in de provincie Limpopo.

Kosten: De tweeënhalf uur durende canopy-tour kost 450 rand (ongeveer 45 euro) inclusief uitrusting, gidsbegeleiding en lunch.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors