From Africa with laugh

From Africa with laugh

door Katja Keuchenius

Drie Afrikaanse grappenmakers reisden voor het WK naar Zuid-Afrika. In het Baxter Theater van Kaapstad maken ze een bont gezelschap aan het lachen. Afgewisseld door een Zuid-Afrikaanse presentator vertellen ze over hun eigen land, over voetbal en over de Regenboognatie.

Niet alleen voetbalsupporters kunnen van het WK genieten. Het evenement lokt allerlei feestelijkheden uit. Het Baxter Theater vertoont bijvoorbeeld de cabaretvoorstelling From Africa with Laugh. Vanwege het voetbalevenement, maar ook de vijftigjarige onafhankelijkheid van maar liefst zeventien Afrikaanse landen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 203 reizen naar Zuid-Afrika

Het Baxter Theater huist in een opvallend gebouw. Een dak vol ronde, oranje lampen ligt op gekartelde, hoog opgetrokken muren van baksteen. Alle culturen van Zuid-Afrika schitteren op de planken. Ook tijdens de apartheid was iedereen welkom.

Met From Africa with Laugh zet het theater nu ook zijn deuren open voor buurlanden. Alleen presentator Lungi Pinda is Zuid-Afrikaans. Hij begint de show op een scherm. Chaotisch verkleed als een met vlaggetjes behangen zebra loopt hij door Kaapstad. Boos, want het is hem niet gelukt om de FIFA-mascotte te worden.

Even later verschijnt hij met zijn handen in de lucht en zweet op zijn voorhoofd als WK-priester op het podium. Het publiek is enthousiast. Al vanaf het begin wordt er hard gelachen, geklapt en instemmend hardop geknikt, zoals Afrikaanse vrouwen dat zo goed kunnen.

De toeschouwers variëren van studenten tot 65+ers en komen letterlijk van over de hele wereld. Alleen de Engelsen en de Amerikanen zijn er niet bij. Die kijken de wedstrijd.

De eerste gastcabaretier is Marty Kintu uit Kenia. Hij is onder de indruk van de vele talen van Zuid-Afrika. Vooral de klikkende klanken van het Xhosa vindt hij fascinerend, en bijzonder aggressief. In zijn angstaanjagende immitatie klinkt elke klik als een schot. Zijn hand beweegt mee als een pistool.

Hij blaast hem uit en vertelt over onbekende zwarte, Amerikaanse voetbaltoeristen die hem op straat zonder enige aanleiding barmhartig omhelzen met de woorden: 'come here, my African brother.' Respect heeft hij er niet voor. 'YOU were the one that got caught, man'.

Trots vertelt hij over zijn eigen continent, dat al het moois heeft wat iedereen hebben wil: diamanten, goud, en Afrikaanse baby's.

De presentator wisselt de Keniaan af. Dit keer als nichterige en wanhopige veilingmeester van het peperdure stadion. 'Er zijn slechts enkele wedstrijden in gespeeld.' Behalve grappig blijkt hij ook een uitstekende acteur. Nog steeds luid klappend neemt hij het publiek mee naar de tweede gast.

De Zambiase Chibwe Katebe betreedt de planken. Hij vertelt over zijn land als enige Christelijke natie in Afrika. Dat verklaart ook waarom Zambia het niet heeft gemaakt tot het WK. Liegen is niet toegestaan. Zambiaanse voetballers geven dus heel eerlijk duidelijk aan of ze nou naar links of naar rechts gaan.

Dansend loopt hij het podium af om plaats te maken voor een rijke vrouw bij de hondenpsycholoog. Ze vertelt bezorgd over haar hond, die, anno 2010, nog stééds blaft naar zwarten. Vooral Zimbabwianen.

Zimbabwiaan Edgar Langeveldt, de derde cabaretier, herkent deze lage positie in het continent. 'We leven in Zimbabwe op liefde, frisse lucht en beweringen, verder komen we niet. We kunnen niet eens onze eigen munt regelen. Toen we het probeerden moest NASA worden ingeschakeld om het wisselgeld te berekenen voor een pak melk.'

De vele Zuid-Afrikaanse films op tv maken het de Zimbabwianen vaak lastig. Ze waarschuwen namelijk nooit als er eten in beeld komt. 'Geweld en seks is voor onze kinderen geen probleem. Maar bij het zien van eten raken ze echt getraumatiseerd.'

Na nog een eindshot van de zebra, sluit de presentator af als een kreupele dictator. Met een klein dansje nemen de cabaretiers een laatste oorverdovend applaus in ontvangst. Vrolijk kunnen de toeschouwers zich weer in de WK-gekte storten.

Het Baxter Theater organiseert de show samen met African Arts Institute. Dit anderhalf jaar jonge instituut werkt aan verschillende andere voorstellingen, zoals de Zuid-Afrikaanse versie van de Nederlandse voorstelling De Vloer Op.

Ook in het Baxter Theater zelf staan nog meerdere komedies op het programma. Zelfs voor de teleurgestelde fans valt er in het gastland gelukkig dus nog heel wat af te lachen.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner