Paspoort en ambassade tijdens WK Voetbal 2010

Paspoort en ambassade tijdens WK Voetbal 2010

door Getaway Travel

Een wedstrijd bijwonen tijdens het WK Voetbal 2010 is eigenlijk heel eenvoudig. Inwoners van de Europese Unie, Australië, Canada, Japan en de Verenigde Staten hoeven namelijk geen visum voor Zuid-Afrika aan te vragen. Aan een paspoort heb je genoeg.

Standaard toeristenvisum

Wel moet je paspoort nog minstens één maand geldig zijn na je geplande vertrek uit Zuid-Afrika. In de praktijk komt het er meestal op neer dat je paspoort nog vier maanden geldig dient te zijn bij vertrek uit Nederland. Iedereen krijgt bij aankomst op een Zuid-Afrikaans vliegveld namelijk een standaard toeristenvisum voor drie maanden.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Zonder speciaal visum mag je dus drie maanden in Zuid-Afrika blijven. Dit is uiteraard lang genoeg om het het WK Voetbal 2010 mee te maken. Dat duurt slechts één maand. Het kan echter natuurlijk ook zijn dat je een mooie lange reis door zuidelijke Afrika wilt vastplakken aan het WK Voetbal 2010.

Verlenging toeristenvisum

Mocht die reis langer duren dan drie maanden, dan kun je in Zuid-Afrika een verlenging van je toeristenvisum aanvragen. Als de Zuid-Afrikaanse immigratiedienst deze aanvraag goedkeurt, mag je nog eens drie maanden langer in het land blijven. In totaal kun je dan dus een half jaar door Zuid-Afrika rondreizen. Helaas is het verlengen van je toeristenvisum maar één keer toegestaan.

Het is verstandig een verlengingsaanvraag zo snel mogelijk na je aankomst in Zuid-Afrika in te dienen. De procedures kunnen erg lang zijn. En zeker rond het WK Voetbal 2010 zul je niet de enige zijn die op het idee is gekomen een reis door Zuid-Afrika te maken.

Ook is het verstandig zo veel mogelijk documenten mee te nemen. Vaccinatiegegevens, verklaringen van goede gezondheid en een brief van de Nederlandse ambassade, het kan allemaal helpen het verlengingsproces te versnellen. Ook zul je een korte motivatie moeten schrijven waarin je uitlegt waarom je langer in Zuid-Afrika wilt blijven.

Werkvergunning

Met een toeristenvisum kun je niet werken in Zuid-Afrika. Daarvoor moet je een werkvergunning aanvragen. Zonder medewerking van een Zuid-Afrikaans bedrijf dat alvast een werkplek voor je heeft gereserveerd, is het bemachtigen van een werkvisum buitengewoon moeilijk.

Lange wachttijden

Alle visa of verlengingen daarvan regel je bij het South African Department of Home Affairs. Kantoren vind je in de grotere Zuid-Afrikaanse steden, zoals Johannesburg, Kaapstad, Pretoria en Durban.

Let in de omgeving van deze kantoren wel extra goed op je spullen. Er lopen veel zakkenrollers rond.

Neem ook de tijd voor dergelijke aanvragen. Lange rijen en wachttijden van vier tot zes uur zijn niet ongebruikelijk. Bovendien is het ellebogen werk. Over het algemeen werken de balies niet met nummertjes.

Kopie van je paspoort

Maak altijd kopieën van al je reisdocumenten, verzekeringsgegevens, creditcards en pinpassen. Scan ze ook voor vertrek thuis in op de computer en e-mail de scans naar je eigen mailadres. Bewaar ze in je mailbox. Dan kun je ze altijd en overal uitprinten wanneer je ze nodig hebt of wanneer je ze bent kwijtgeraakt.

Ambassades in Nederland, België en Zuid-Afrika

Hieronder vind je een overzicht van de adressen en contactgegevens van de Nederlands en Belgische ambassades in Zuid-Afrika en van de Zuid-Afrikaanse ambassades in Den Haag en Brussel.

Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika
210 Koningin Wilhelmina Laan, hoek Muckleneuk
0001 Pretoria
Telefoon: 27 12 425 4500
Telefoon Economische afdeling: 27 12 425 4530
Fax: 27 12 425 4531
E-mail: pre@minbuza.nl
Website: www.dutchembassy.co.za

Belgische ambassade in Zuid-Afrika
625 Leyds Street, Muckleneuk
0002 Pretoria
Telefoon: 27 12 440 3201
Fax: 27 12 440 3216
E-mail pretoria@diplobel.org
Website: www.diplomatie.be/pretorianl

Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Telefoon: 31 70 392 4501
Fax: 31 70 346 0669
Website: www.zuidafrika.nl

Zuid-Afrikaanse ambassade in België
Ambassade Zuid-Afrika
Wetstraat 26 bus 7/8
1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 285 4400
Fax: +32 (0)2 285 4402
E-mail: embassy@southafrica.be

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors