Inentingen en gezondheid WK Voetbal 2010

Inentingen en gezondheid WK Voetbal 2010

door Getaway Travel

Het laatste wat je tijdens het WK Voetbal 2010 wilt, is ziek worden vlak voor de wedstrijd waarvoor je een kaartje hebt gekocht. Het is dus verstandig ook wat betreft je gezondheid goed voorbereid op pad te gaan. Al zijn de risico's in Zuid-Afrika op dit vlak beperkt.

Vaccinaties of inentingen

Voor een reis naar Zuid-Afrika heb je geen inentingen nodig, tenzij je uit een land aankomt waar gele koorts heerst. Vooral veel tropische landen in Afrika en Zuid-Amerika vallen in deze categorie.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 213 reizen naar Zuid-Afrika

Veel mensen laten zich ook inenten tegen hepatitis A en cholera, voordat zij naar Zuid-Afrika afreizen. Dit is echter niet vereist. Datzelfde geldt voor de DTP-prik. Deze vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio wordt wel aanbevolen.

Bilharzia of schistosomiasis

De bilharziaparasiet komt in grote delen van Afrika voor, vaak in stilstaand of langzaam stromend water. Zuid-Afrika is hierop geen uitzondering. Vooral in de North West, Mpumalanga en Kwazulu-Natal provincies loop je risico het diertje via water binnen te krijgen.

De symptomen van de ziekte die de parasiet verspreid zijn zeer vaag: koorts, hoofdpijn en spierpijn onder meer. Hierna ontstaat een ontsteking aan lever of darmen. Die treedt vaak zo'n twee maanden na de besmetting op. Bloed in urine en ontlasting is het gevolg. Dit kan echter pas vele maanden of zelfs jaren na de infectie het geval zijn.

Onbehandeld kan de bilharziaparasiet schade aanrichten aan onder meer de longen, darmen en lever. Bij klachten is het dus noodzakelijk je snel te laten testen Dit kan door bloed af te laten nemen. Zeg er tegen je dokter wel bij dat je in een gebied bent geweest waar bilharzia voorkomt. De meeste artsen in Nederland denken hier niet meteen aan, omdat de parasiet niet in Nederland voorkomt.

Overigens is het natuurlijk het beste om in risicogebieden stilstaand water preventief te mijden. Neem dus geen duik in dat prachtige, wat broeierige meertje. En drink geen water uit die langzaam stomende rivier zonder het eerst te koken.

Malaria

In Zuid-Afrika komt alleen langs de grens met Mozambique en in het Kruger park malaria voor. Malaria is een gevaarlijke ziekte die wordt overgebracht door de malariamug. De variant die in zuidelijk Afrika voorkomt is ongeneeslijk en in tien procent van de infectiegevallen dodelijk.

Geen enkele speelstad van het WK Voetbal 2010 ligt in malariarisicogebied. Wel liggen Nelspruit en Polokwane op de rand daarvan. Je kunt er dus voor te kiezen in deze steden malariatabletten te slikken. In principe moet een beetje muggenspray met voldoende deet echter ook in deze steden voldoende zijn.

Ben je van plan tussen de wedstrijden door uitstapjes te maken naar het Kruger park, dan is het wel verstandig malariatabletten te slikken.

Hiv / AIDS

Één op de vijf mensen in Zuid-Afrika is besmet met het Hiv-virus. Alleen in de kleinere landen Botswana en Swaziland is dit percentage hoger. Het gaat om miljoenen geïnfecteerde Zuid-Afrikanen. Dagelijks sterven er honderden mensen in het land aan AIDS gerelateerde ziekten.

Helaas laten nog altijd veel Zuid-Afrikanen zich niet testen op Hiv / AIDS. Lang niet iedereen die besmet is, weet dat dus van zichzelf. Bovendien komt onveilige seks nog altijd veel voor in Zuid-Afrika. Vooral tot veel Zuid-Afrikaanse mannen is de ernst van de zaak nog lang niet altijd goed doorgedrongen. Mocht je dus de liefde van je leven ontmoeten tijdens het WK Voetbal 2010, zorg dan dat je altijd een condoom gebruikt. No matter what…

Het best kun je condooms meenemen uit Nederland. De kwaliteit van Zuid-Afrikaanse merken laat nog wel eens te wensen over. Dat geldt zeker voor de gratis condooms met de naam Choice, die overal te verkrijgen zijn. Ze scheuren gemakkelijk.

Doe condooms die je van thuis meeneemt tijdens je vlucht in je handbagage. De lage temperaturen in het laadruim van het vliegtuig kunnen de condooms in hun verpakking beschadigen.

Apotheek en ziekenhuis

De gezondheidszorg is van hoog niveau in Zuid-Afrika. Veel ziekenhuizen behoren tot de beste ter wereld. Er is echter een groot verschil tussen privéklinieken en overheidsziekenhuizen. De kwaliteit van publieke medische instellingen is vaak beduidend minder.

Mocht je klachten hebben, zoek dan uit welke artsenpost of ziekenhuis een goede naam heeft. Vaak staan de beste klinieken in de rijkere wijken van de grote steden. Apotheken vind je in alle steden en grotere plattelandsdorpen. Goede medicijnen zijn bijna altijd voorhanden en gemakkelijk verkrijgbaar.

Wel is het verstandig een reisverzekering aan te schaffen die ziektekosten in het buitenland dekt.

Eten en drinken

In vergelijking tot andere Afrikaanse landen is het eten in Zuid-Afrika verzorgd en de hygiëne goed. De meeste restaurantkeukens voldoen aan internationale eisen. De kans dat je tijdens het WK Voetbal 2010 iets verkeerds eet is dus klein.

Zuid-Afrika heeft één van de meest geavanceerde waterzuiveringssystemen ter wereld. Het kraanwater in Zuid-Afrika is zelfs schoner dan dat in Nederland. Wees dus niet bang water uit de kraan te drinken in de steden. Let wel op met drinkwater dat niet wordt afgetapt van het officiële waternet, zoals water uit meren en rivieren en uit regentonnen. Hierin kan de bilharziaparasiet leven.

Rolstoelgebruikers

Zuid-Afrika is niet overal even rolstoelvriendelijk. De betere hotels en restaurants hebben op dit vlak de laatste jaren echter veel vooruitgang geboekt. Ook zullen de stadions tijdens het WK Voetbal 2010 volledig toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Alarmnummers Zuid-Afrika

Heb je acuut medische hulp nodig in Zuid-Afrika, dan zijn de volgende nummers waarschijnlijk goed om te onthouden:

Ambulance: 10117
Netcare Park Lane Hospital, Johannesburg: (011) 4804000
Netcare Jakaranda Hospital, Pretoria: (012) 4216700
Kokstad Private Hospital, Durban: (039) 797 8340
Netcare Bronkhorstspruit Hospital, Mpumalanga: (013) 9329700
Netcare Ferncrest Hospital, Rustenburg: (014) 5684399
Universitas Private Hospital, Bloemfontein: (051) 5063500
Port Alfred Hospital PPP, Port Elizabeth: (046) 6242721
Netcare Blaauwberg Hospital, Cape Town: (021) 554 9000

Als je 's avond urgent medicijnen nodig hebt, dan kun je die verkrijgen bij de nachtapotheek op de onderstaande telefoonnummers:

Kaapstad: 021 - 7975094
Johannesburg: 011 - 8830322
Durban: 031 - 3683666
Pretoria: 012 - 3312683

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors