Vervoer naar en tussen de speelsteden

Vervoer naar en tussen de speelsteden

door Getaway Travel

Als je meerdere wedstrijden van het Nederlands elftal wilt bezoeken tijdens het WK Voetbal 2010, is de kans groot dat je zult moeten reizen. De kans is namelijk groot dat Oranje in verschillende steden moet spelen. Gelukkig is reizen in Zuid-Afrika niet zo moeilijk en duur. Zorg wel dat je op tijd een auto huurt of kaartjes bestelt voor trein, bus en vliegtuig, want het is uiteraard druk in de maand van het WK Voetbal 2010.

Auto

Een reis met je eigen auto is de mooiste manier om in Zuid-Afrika te doorkruisen. Het wegennetwerk is uitstekend en buiten de stad is het heerlijk rustig op de weg. Besef echter wel dat je in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg moet rijden. Dat is best even wennen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

In de grotere Zuid-Afrikaanse steden vind je alle bekende autoverhuurbedrijven. Het is waarschijnlijk niet wijs om te wachten met het bestellen van een auto totdat je in Zuid-Afrika bent aangekomen. De kans dat dan alleen nog heel dure modellen beschikbaar zijn is groot. Er zullen meer mensen op het idee gekomen zijn om in deze periode een auto te huren.

Let verder ook goed op als je in Zuid-Afrika achter het stuur kruipt. Veel Zuid-Afrikanen hebben hun rijbewijs gekocht van een corrupte ambtenaar en dus nooit les gehad. Het aantal verkeersdoden is extreem hoog in het land. Houd je dus zelf aan alle regels en vertrouw alleen maar op je zelf. Kijk in het bijzonder uit voor de rondscheurende taxibusjes. De chauffeurs van deze volgepropte wagens houden zich werkelijk aan geen enkele verkeersregel.

Binnen de bebouwde kom mag je in Zuid-Afrika zestig kilometer per uur rijden, daarbuiten 120. Houd je ook aan deze snelheidlimieten. Er zijn speciale flitsteams die overal verdekt opgesteld staan. Boetes voor te hard rijden liggen op ongeveer hetzelfde prijsniveau als in Nederland.

Trein

Ooit had Zuid-Afrika een buitengewoon uitgebreid spoorwegnetwerk. Dat is na de afschaffing van apartheid, waarmee ook de goedkope arbeid verdween, wat in verval geraakt. Sommige treinen rijden in het geheel niet meer. Op andere trajecten is de frequentie naar beneden gegaan.

Nog altijd zijn de meeste speelsteden van het WK Voetbal 2010 via rails met elkaar verbonden. Vooral de trip van Johannesburg naar Kaapstad en andersom is populair. Je hebt dan je eigen slaapcabine voor twee personen en er is een restaurant aan boord. Je moet je plek in de trein echter wel reserveren. Doe dat ruim van tevoren, want ze zitten snel vol.

De trein is goedkoper dan het vliegtuig, maar duurder dan de bus. Toch kun je voor vijftig à zestig euro normaal gesproken wel van Johannesburg naar Kaapstad komen.

Bus

De bus is de goedkoopste reisoptie in Zuid-Afrika. Maar het is niet de meest comfortabele. Met de beenruimte is over het algemeen niets mis. Maar de bussen doen lang over de toch al grote afstanden. Ze stoppen vaak en wachten soms lang. Bovendien kun je nooit echt op de bustijden vertrouwen. Soms kunnen bussen wel uren vertraging hebben. Tussen de grote steden rijden verschillende busmaatschappijen. En bijna elk dorp van enige omvang is wel met één bus te bereiken. Kaartjes koop je onder meer in de grotere supermarkten.

Binnen de steden is het busverkeer beperkt, al is het speciaal voor het WK Voetbal 2010 stevig uitgebreid. Toch zie je in Johannesburg en Kaapstad nog altijd vooral taxibusjes rijden. Die zijn sneller en niet eens zo veel duurder dan de bus. Heel comfortabel zijn ze overigens niet. Je wordt met te veel mensen in een busje geperst en de chauffeur rijdt als een maniak. Aan de andere kant is dit alles natuurlijk wel weer een hele ervaring op zich, heb je kans dat er een goede Afrikaanse beat uit de speakers schalt en ben je binnen mum van tijd op je bestemming.

Vliegtuig

Het vliegtuig heeft zich de laatste jaren echter gemanifesteerd als een serieuze, en veel snellere, concurrent van de trein. Ook in Zuid-Afrika hebben prijsvechters de luchtvaartsector opgeschud.

FlyMango en Kulula vliegen tussen alle grote steden tegen lage prijzen. Je kunt ze vergelijken met Ryan Air en EasyJet, ook qua comfort. De traditionele luchtvaartmaatschappij van Zuid-Afrika, South African Airways, heeft in de concurrentiestrijd zijn prijzen voor binnenlandse vluchten ook drastisch verlaagd, maar is nog altijd wel wat duurder.

Overigens heeft het waarschijnlijk de meeste charme om tijdens het WK Voetbal 2010 met FlyMango te vliegen. Alle vliegtuigen van deze luchtvaartmaatschappij zijn namelijk volledig oranje geschilderd.

De luchtvaart in Zuid-Afrika is zeer veilig en valt niet te vergelijken met die in de rest van Zuid-Afrika. De meeste steden van enige omvang hebben wel een vliegtuig. En de vliegvelden nabij de speelsteden van het WK Voetbal 2010 hebben de afgelopen tijd een stevige opknapbeurt gekregen.

De internationale vliegvelden van Johannesburg en Kaapstad hebben zelfs een volledige metamorfose ondergaan. De twee grootste vliegvelden van het land zijn drastisch uitgebreid om de stroom bezoekers tijdens het WK Voetbal 2010 te kunnen verwerken.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors