Veiligheid tijdens WK Voetbal 2010

Veiligheid tijdens WK Voetbal 2010

door Getaway Travel

Zuid-Afrika is niet het veiligste land ter wereld. Daarover kunnen we kort zijn. Zuid-Afrikaanse steden, en in het bijzonder Johannesburg, zijn berucht om hun criminaliteitsprobleem. Toch is dit geen reden om af te zien van een bezoek aan het WK Voetbal 2010. Er zijn ook genoeg veilige wijken in de speelsteden. En de WK-organisatie is er alles aan gelegen het evenement zonder incidenten te laten verlopen. De hele wereld kijkt immers mee. De politie zal het hele WK Voetbal 2010 dus in opperste staat van paraatheid zijn.

Extra politie tijdens het WK Voetbal 2010

In Zuid-Afrika worden elk jaar ruim 18.000 mensen vermoord. Dat is geen prettig cijfer. Maar we kunnen er moeilijk omheen. Veel steden in Zuid-Afrika zijn simpelweg niet veilig. Toch kun je zelfs in Johannesburg prima een paar weken doorbrengen zonder beroofd te worden of andere narigheid mee te maken. Zeker tijdens het WK Voetbal 2010 wanneer er veel extra politie op de been zal zijn.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Dat die extra politie helpt bleek in juni 2009 al tijdens de Confederations Cup. Dat toernooi was een groot succes en verliep zonder noemenswaardige criminaliteitsincidenten. Vooral de gebieden rondom de stadions waren streng bewaakt.

Dat zal tijdens het WK Voetbal 2010 niet anders zijn. Je hebt vlak voor en na de wedstrijden in de buurt van het stadion dus nauwelijks iets vrezen. Al moet je natuurlijk wel gewoon goed op je tas letten. Maar dat is in Amsterdam net zo goed het geval.

Veiligheid in binnensteden en townships

Rond de stadions zal het tijdens het WK Voetbal 2010 veilig zijn. Dit wil echter niet zeggen dat dit ook het geval is op andere plaatsen in de stad. Het blijft dus ook tijdens het WK Voetbal 2010 verstandig niet lukraak wat door de stad te gaan lopen, maar altijd eerst uit te zoeken waar je beter wel en beter niet kunt komen.

Draag bovendien liever geen dure sieraden, horloges en iPods als je de stad in gaat. Of draag ze in ieder geval niet opzichtig.

Het minst veilig zijn over het algemeen de stadscentra en de arme townships aan de uiterste randen van steden. Vaak zijn de uitgaanswijken en rijke delen van de stad relatief het veiligst.

Ga echter nergens in Zuid-Afrika 's nachts te voet de straat op. Neem ook voor die paar honderd meter liever een taxi. Alleen goed verlichte en drukke uitgaansstraten zijn 's nachts veilig.

In de meeste townships en binnensteden is het ook zaak overdag een beetje op te letten. Draag niet te veel waardevolle spullen bij je en loop niet te dromen. Besef dat je kleren en blanke huid opvallen in deze delen van de stad, en dat blank in Zuid-Afrika vaak gelijk staat aan rijk. Je bent dus een gewild doelwit.

Veiligheid op de weg

Het meest gangbare vervoersmiddel in Zuid-Afrika is de auto. Probeer de heilige koe echter ook af en toe te laten staan. Je ziet een stad toch altijd minder goed door glas.

Wees je er van bewust dat het verkeer in grote Zuid-Afrikaanse steden als Kaapstad en Johannesburg hectisch is en dat auto's bovendien aan de linkerkant van de weg rijden. Dat is altijd even wennen. Hier komt nog bij dat veel Zuid-Afrikanen buitengewoon slecht kunnen autorijden. Velen kopen hun rijbewijs bij corrupte ambtenaren en hebben nooit les gehad.

Geen wonder dus dat het aantal verkeersongelukken erg hoog ligt in Zuid-Afrika. Rijd zelf daarom altijd buitengewoon voorzichtig. Ga er nooit van uit dat andere weggebruikers je zien, rekening met je houden of je voorrang verlenen. Op de Zuid-Afrikaanse wegen kun je het beste alleen jezelf vertrouwen.

's Nacht doe je er goed aan de autodeuren op slot te houden. Kijk in slechtere wijken ook altijd om je heen als je een rood stoplicht nadert. Vertrouw je de situatie niet, dan mag je van de wet doorrijden. Bij stoplichten vinden namelijk vaak (gewapende) overvallen plaats op automobilisten.

Bovendien zijn de meeste kruisingen in dit soort wijken 's nachts toch uitgestorven. Je kunt dus ook zonder problemen een stoplicht negeren. Let wel extra goed op als je dit doet. Een eventuele kruisende automobilist met groen licht heeft uiteraard nog altijd wel voorrang op je.

Veiligheid in huis of hotel

De meeste huizen en hotels hebben hoge muren om hun tuin staan. Vaak staat daarbovenop nog een halve meter schrikdraad en zijn de panden uitgerust met geavanceerde alarmsystemen. Je hebt vaak meerdere sleutels nodig om je huis of hotelkamer in te komen.

Dit alles is een gevolg van het grote aantal huisinbraken in Zuid-Afrikaanse steden. Schrik hier niet van, maar zorg wel dat je alles goed afsluit voordat je naar buiten gaat. Hotels hebben bijna altijd een nachtbewaker.

Mocht je in een auto rondrijden tijdens het WK Voetbal 2010, kijk dan altijd goed om je heen voordat je de poort tot je oprijlaan opent. Dat is namelijk een geliefd moment van overvallers. Je staat stil en bent dan dus automatisch kwetsbaar. Zorg altijd dat er geen onbekenden rondhangen in de buurt van de poort, zeker niet 's nachts. Is dat wel het geval, rijd dan liever een extra rondje en bel de beveiliging van je hotel of appartementencomplex.

Alarmnummers

Na dit alles zou je bijna niet meer naar het WK Voetbal 2010 durven. Maar dat is natuurlijk onzin. Onthoud dat wij op deze pagina slechts de risico's opsommen. De kans is uiteindelijk het grootst dat je helemaal niets van al deze gevaren merkt tijdens je verblijf in Zuid-Afrika. De belangrijkste regel is: voorkom paranoia.

Mocht er onverhoopt toch wel iets mis gaan, dan is het handig onderstaande alarmnummers bij de hand te hebben. Overigens zijn er ook particuliere beveiligingsbedrijven. Waarschijnlijk is je hotel bij één van hen aangesloten. Vraag ook hun telefoonnummer bij de hotelreceptie. Als er iets gebeurt, is de kans groot dat zij eerder arriveren dan de politie.

Politie (acute brigade, oftewel flying squad): 10111

De brandweer heeft in elke stad een andere nummer:
Kaapstad: 107 (vaste telefoon) of 021-4807700 (mobiele telefoon)
Johannesburg: 011 - 6242800
Durban: 031 - 3610000
Pretoria: 012 - 3232781

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors