Zuid-Afrikaanse culinaire producten

Zuid-Afrikaanse culinaire producten

door Getaway Travel

Doop 'n Ouma

Ouma Rusks zijn beschuiten uit grootmoederstijd. Het verhaal gaat dat in het kleine dorpje Moltento in de Eastern Cape een groepje vrouwen in 1939 in de kerk samen kwamen. Het dorpje had tijdens de wereldwijde Grote Depressie te kampen met armoede en de vrouwen wilden daar iets aan doen.

De vrouwen kregen allen een half goudstuk om volgens het evangelie dit bedrag te vermenigvuldigen. Ze moesten hiervoor hun talenten gebruiken. Een van hen, Ouma Greyvensteyn gebruikte het geld om ingrediënten te kopen om beschuiten te maken volgens een oud familierecept. Et voilà, een succesrecept was geboren.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 200 reizen naar Zuid-Afrika

Deze Ouma's Rusks zijn nog altijd geliefd in Zuid-Afrika en worden nu gemaakt door NOLA, de grootste voedselproducent van het land. Er is een speciale manier om deze beschuiten te eten: doop ze eerst in de koffie (of thee). Ouma Rusks kwam zelfs met de slogan Doop 'n Ouma door deze manier van eten!

Zuid-Afrikaans wondervoedsel ProNutro

Zuid-Afrikanen zijn er mee opgevoed en eten het ook als ze volwassen zijn nog graag. Waar we het over hebben? ProNutro natuurlijk!

In 1962 werd ProNutro op de markt gebracht, in een tijd dat veel kinderen te weinig proteïne binnenkregen en ondervoed konden raken. Voedsel met een hoog proteïnengehalte als kaas, vlees en vis was namelijk te duur, of niet beschikbaar. Maar liefst twintig jaar werd er onderzoek gedaan om dit gemis op te vangen.

ProNutro was de uitkomst: dit is graansoort van soja en maïs met toegevoegde vitaminen en mineralen waar pap van wordt gemaakt. Sindsdien is dit 'wondervoedsel' een niet te missen onderdeel van de Zuid-Afrikaanse opvoeding.

Nu, meer dan veertig jaar later wordt ProNutro nog dagelijks gegeten en is het in alle denkbare smaken en varianten verkrijgbaar. Niet alleen Zuid-Afrikaanse ouders kopen de (peutervariant) pap voor hun kinderen, internationale topsporters eten het ook en noemen het 'de ideale maaltijd voor een wedstrijd'.

Mrs. Ball's Chutney

Zuid-Afrikanen kunnen zich een maaltijd zonder hun geliefde Mrs. Ball's op tafel niet voorstellen. Deze chutney is de Zuid-Afrikaanse variant op onze appelmoes. Mrs. Ball's Chutney wordt óveral bij gegeten. Bacon en eieren bij het ontbijt? Dan dippen de Zuid-Afrikanen hun bacon even in de chutney. Mrs. Ball's gaat ook prima samen met een lekker stuk vlees van de barbecue of door een rijstgerecht.

De chutney is in vijf varianten verkrijgbaar. Het recept achter de originele chutney wordt nog altijd als een geheim bewaard. Mrs. Amelia Ball kreeg het recept van haar moeder, die eerder een schipbreuk overleefde, als bruidsschat. Amelia maakte de chutney tijdens de oorlog in 1914 voor vrienden die zeer enthousiast raakten. Ze begon de chutney te verkopen; zij kookte en haar man stopte het in de flesjes. Eerst verkocht ze 24 flesjes per dag, binnen een paar jaar waren dit er 8000!

De chutney wordt nu door een groot internationaal bedrijf geproduceerd, maar het recept van Amelia's moeder blijft geheim

Sommige mensen zeggen dat als je de chutney eet, je alleen maar je ogen dicht hoeft te doen om de frisse zeelucht van Kaapstad te voelen en de imposante Drakensbergen voor je te halen. Met Mrs. Ball's op je bord, waan je je dus heerlijk in Zuid-Afrika.

Benieuwd of het echt zo werkt? Probeer dan een van recept met Mrs. Ball's Chutney.

Nando's Peri-Peri Sauce

Celebs als Oprah Winfrey, Justin Timberlake en Mary J. Blige zweren er bij: Nando's Peri-Peri saus. De saus wordt gemaakt door de eigenaren van de bekende Nando's restaurant keten. Het eerste restaurant werd in 1987 door Robert Brozin en Fernando Duarte in Johannesburg geopend. Nu, meer dan twintig jaar later hebben de mannen meer dan 700 restaurants over de hele wereld waar zij hun verslavende kip peri-peri serveren.

De kip is bijzonder door de peri-peri saus. Hoofd ingrediënt van de saus is de Afrikaanse rode peper, ook wel bekend als African Birdseye, naar de smaak en grote van de peper. De peri-peri saus is over de hele wereld bekend onder verschillende namen en varianten. In Nederland kennen we de saus als piri-piri, vaak in de Portugese variant.

Door het gigantische succes van de kip peri-peri brengt Nando's zijn beroemde saus ook in flesjes op de markt. De saus is in verschillende varianten verkrijgbaar en ondanks de Portugese invloeden, erg geliefd bij de Zuid-Afrikanen. De saus wordt echt óveral voor gebruikt; natuurlijk als marinade voor kip op de braai (barbecue), maar ook door drankjes, salades, hapjes, pannenkoeken, pastasaus en zelfs door gebak.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors