King William's Town

King William's Town

door Getaway Travel

King William's Town of KWT is de hoofdstad van de Oost-Kaap en ook een van de mooiste plaatsen in deze streek om te bezoeken. KWT was oorspronkelijk een militaire basis voor de Engelsen tijdens de oorlog met de Xhosa. De Engelsen wilden hier een grote stad bouwen en die vernoemen naar King William VI. Hun aanvraag werd echter door de Britse regering afgewezen en de Xhosa kregen dit stuk land terug.

Het station was echter al gebouwd en de vestiging lag op een belangrijke handelsroute waardoor de lokale bevolking massaal naar deze plaats trok.

ZELF NAAR Oost-Kaap?

Bekijk alle 72 reizen naar Oost-Kaap

Rondreizend nijlpaard

Mocht je een bezoek brengen aan deze stad moet je zeker naar het Amathole Museum. Hier vind je naast een uitgebreide collectie over de Xhosa cultuur, de op één na grootste collectie zoogdieren van het zuidelijk halfrond. In dit museum staat ook het opgezette lichaam van het rondreizende nijlpaard Huberta. Huberta was een beroemd nijlpaard in de jaren 1928 tot 1931. In drie jaar tijd maakte ze een reis van 1.600 kilometer door het hele gebied.

King William's town heeft een paar prachtige botanische tuinen en grote stenen gebouwen. De pittoreske straatjes zijn vrolijk omlijnd door Jacaranda bomen met paarse bloemen.

Politieke spanningen

King William's Town heeft veel politieke spanningen gekend in de tijd van de apartheid. Een van de meest tastbare herinneringen aan dit turbulente verleden is Fort Murray. Dit fort ligt aan de oever van de Buffalo rivier en is in volle oorlogstijd gebouwd. Het ford werd in 1848 opgezet door kolonel Harry Smit. Hij verkoos dit fort boven Fort Wellington, dat meer landinwaarts ligt en daardoor kwetsbaarder was.

Biko en Mandela

Steve Biko, één van de bekendste strijders tegen de apartheid, is in King William's Town geboren. In 1969 werd hij aanvoerder van de studentenpartij SASO. Deze politieke partij streed voor de 'black consciousness'. Vlak voor het uitbreken van de burgeroorlog in 1976 kreeg Steve Biko een spreekverbod. Hij werd opgepakt en stierf na 26 dagen gevangenschap in Port Elizabeth. Je kunt het graf van Steve Biko bezoeken op het Ginsberg kerkhof net buiten de stad.

Een nog veel beroemdere persoon afkomstig uit deze streek is Nelson Mandela. De Nelson Mandela Route start dan ook in King William's Town. Deze route loopt door naar de dichtbijgelegen stad Umtata, waar je het Nelson Mandela Museum kunt bezichtigen.

King William's Town ligt in Oost-Kaap, op een half uur rijden van East London.

Reizen Oost-Kaap

Meer King William's Town

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors