Aliwal Shoal
8,5
9,0 Algemene ervaring
7,0 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
10,0 Wildlife

Aliwal Shoal

door Getaway Travel

Het rif Aliwal Shoal voor de kust van Amanzimtoti is een zeer uitdagende plek om een groot scala aan haaien boven en onder je door te zien zwemmen. Zowel de ervaren duiker als ook de beginneling kan hier z'n zwemvliezen uitslaan.

Onderwaterwereld

De onderwaterwereld is heel afwisselend waardoor je hier niet snel uitgekeken bent. Hamerhaaien, zandhaaien en tijgerhaaien zijn slechts enkele soorten die hier hun thuisbasis hebben.

ZELF NAAR KwaZulu-Natal?

Bekijk alle 86 reizen naar KwaZulu-Natal

De reus van alle haaien, de vriendelijke walvishaai, zwemt hier tussen november en april rond. Echte walvissen, zoals potvissen, vinden hier ook hun thuis net als dolfijnen, waterschildpadden en verschillende soorten zoetwatervissen. Ook kun je op verschillende plekken wrakduiken.

Aliwal Shoal ligt vijf kilometer voor de kust van Amanzimtoti, in de provincie KwaZulu-Natal, en zo'n dertig kilometer onder Durban.

Reizen KwaZulu-Natal

Reviews Aliwal Shoal

Met haaien duiken zonder kooi! (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 23 augustus 2016

Het dorp zelf is niet heel bijzonder; naar Umkomaas ga je om te duiken met haaien... zonder kooi! Voor de kust ligt Aliwal Shoal, een beschermd stuk rif waar het zeeleven gewend is geraakt aan mensen. Hier kan je dus 'veilig' rondzwemmen met zwartpunthaaien.

In een klein, rubberen bootje gingen we de ruige zee op. Met z'n tienen zaten we op de rand elkaars angstige blikken weg te lachen, totdat we een kilometer of twee van de kust waren verwijderd en ons gelach plaatsmaakte voor kotsneigingen. Nee, dat kwam niet door zeeziekte. De instructeurs gooiden de zee om ons heen vol met lekkere sardientjes en zonder waarschuwing stak plotseling een tiental akelige driehoekjes boven water. Oké dan. Waarom deden we dit ook alweer?!

Een instructeur telde drie seconden af en dan moesten we ons achterover laten vallen op de haaienpunten. Dat waren verreweg de drie langste seconden van m'n leven. Hoeveel macabere scenario's vol stoten, tanden, bloed en begrafenissen er in die drie tergend langzame seconden door m'n hoofd flitsten was nou niet bepaald plezant. Compleet verstijfd liet ik me dan ook een seconde later uit de varende boot vallen dan m'n mede-kamikaze's, waardoor ik met m'n duikfles bovenop op m'n vriend terecht kwam. Ik schrok me kapot en draaide me om om te kijken of hij een bloedneus had, maar hij zwom al drie meter verderop richting de veilige haven: de instructeur. Survival of the fittest hoor. Jeetje.

We verzamelden in een kringetje en zetten onze duikbrillen op die er zo tussen de omringende tandhouders nog debieler uitzagen dan ooit. En zakken maar. Daar gingen we. Met z'n allen. Als tien standbeelden zonken we de diepte in. Alleen onze ogen schoten alle kanten op, om de pak en beet VEERTIG haaien in de gaten te houden. Wát een ervaring om oog in oog te staan met deze zeemonsters. En als klap op de vuurpijl zwom er nog een tijgerhaai van zes meter voorbij. On-ge-lo-fe-lijk. Wat een prachtig, doch doodeng, gezicht.

8,5
9 Algemene ervaring
7 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Aliwal Shoal

  • Betaalbaar
Ultieme tip: Verzamel alle moed die je in je hebt en ga dit avontuur aan. Het zal je voor de rest van je leven bijblijven!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors