Zululand Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!
8,0
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,0 Natuur
8,0 Interessant
8,0 Stranden

Zululand

door Getaway Travel

Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal. Het gebied strekt zich uit van Tugela River tot de grens van Mozambique en van Vryheid in het westen tot het spectaculaire Hluhluwe-Imfolozi Park in het oosten. Het grootste deel wordt ook wel Maputaland genoemd. De Zulu's vormen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika en nergens anders in het land komt een traditionele cultuur zo sterk naar voren als in deze streek. Wellicht ken je Zululand van je de tv-serie Shaka Zulu uit 1984, die hier is opgenomen.

De Zulu's leven nog zoveel mogelijk met traditionele gewoonten en gebruiken. Een gebied dat je niet kunt overslaan als je het echte Zuid-Afrika wilt meemaken.

ZELF NAAR Zululand?

Bekijk alle 12 reizen naar Zululand

Flora en fauna

In het oosten liggen gouden stranden aan de Indische Oceaan. Trek je het binnenland in, kom je langs golvende velden, kronkelende valleien, bossen, reservaten en bergpieken die door de wolken worden omgeven. Er leven verschillende soorten wildlife. Zo tref je hier de Big Five, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, antilopen en vele soorten vogels.

Een bezoek aan dit gebied laat je kennis maken met de Zulu-cultuur. Helaas zijn de dorpen door het vele toerisme nogal vercommercialiseerd en is het echte Zulu-gevoel vaak nog maar moeilijk te bespeuren.

Zulu-cultuur

Maar maak je een rondrit door het gebied zul je wel in contact komen met de authentieke Zulu-cultuur. Zo zie je overal typische lemen hutjes waar Zulu's leven van wat het land hen te bieden heeft. Ze hebben vaak te maken met waterschaarste en zijn wat hun oogsten betreft afhankelijk van de grillen van het weer. Mede hierdoor eren veel Zulu's hun goden en houden zij zich vast aan diverse, uitgebreide ceremonies.

Eén van deze tradities is 'healing'. Vroeger was hiervoor een strikte scheiding tussen man en vrouw. De man was kruidendokter, inyanga, en was degene die zich concentreerde op het vinden van natuurlijke geneesmiddelen. De vrouw was waarzegster, isangoma, had paranormale gaven en legde contact met de voorvaderen.

Tegenwoordig is er meestal geen sprake meer van een heel strikte scheiding en heeft de westerse geneeskunde ook hier voet aan de grond gekregen. Maar nog steeds zijn de traditionele geneeswijzen in kleinere plaatsen en nederzettingen aanwezig.

Eshowe en Ulundi

Bekende Zulu-plaatsen zijn Eshowe en Ulundi. Eshowe is het oudste Zulu-stadje en telt ongeveer 15.000 inwoners. De naam komt van het fluitende briesje dat door de inheemse bomen fluistert. Het was een populair vakantieoord van Zulu-koningen en een goed uitgangspunt om Zululand te verkennen.

Ulundi dateert uit 1873 en telt nog een aantal oude huisjes, maar is sterk aan het moderniseren. Hier vond in 1879 de laatste slag van de Anglo-Zulu oorlog plaats waarbij tien tot vijftien keer meer Zulu-slachtoffers vielen dan bij de Britten. In Zululand zijn nog verschillende plekken die je herinneren aan deze oorlog. Babanango is een goede plek om de zogenaamde Slagveldenroute te starten.

Een dorp bezoeken

Een leuk en wat minder commercieel Zulu-dorp is Simunye. Het dorp ligt bijna volledig geïsoleerd in de prachtige Mfule riviervallei. Je kunt het alleen bereiken via een onverhard pad.

Het dorp wordt bewoond door de Biyela-clan en bestaat uit hutten en rondavels gemaakt van natuurlijke materialen. Je maakt er als bezoeker kennis met de Zulu-cultuur en met de chief van de stam. Omdat hij geen Engels spreekt wordt er gecommuniceerd met kralen en via dorpsgenoten. Er wordt gekookt, gedanst en gezongen. Werkelijk een unieke ervaring!

Zulu-biertje

De beste manier om een Zulu-dorp te bezoeken is te voet. Ga naar het dorpsplein, waar iedereen samenkomt om de laatste roddels door te nemen. De Zulu's zijn erg gastvrij en vinden het leuk om je uit te nodigen in hun huisje. Drink ook een biertje met ze mee, want voor tien cent kun je al een liter krijgen. Wanneer Zulu's je met bier verwelkomen, weet je dat ze blij zijn met je komst. Overigens wordt er vaak bier tijdens ceremonies gebruikt.

In Zululand zijn een aantal leuke festivals die de rijke Zulu-cultuur vieren. Op de laatste dag van september kun je in KwaDukuza naar het King Shaka Day Festival waar je samen met de huidige Zulu-koning een hommage brengt aan de Zulu-held, King Shaka.

In oktober vindt het Shembe Festival plaats en komen ruim 30.000 Zulu's in Judea - vijftien kilometer ten oosten van Eshowe - samen om het Holy Nazareth Baptist-geloof te vieren. Dit is een vermenging van het traditionele Zulu-geloof met het christendom.

Natuurreservaten

Zululand kent verschillende natuurlijke attracties. In het kustgebied bevinden zich enkele natuurreservaten als het Nyala Game Reserve, het iSimangaliso Wetland Park en het Hluhluw-Umfolozi Game Reserve. In de laatste zijn er een aantal mooie wilderness trails uitgezet. Het Pongola Game Reserve is het oudste game reserve van de hele wereld en stamt uit 1894.

Hier leven vele soorten wildlife waaronder olifanten, wildebeesten, giraffen en neushoorns. Er zijn in Zululand diverse geweldige wandelingen te maken, vooral wanneer je van een stevige hike houdt.

Houd er rekening mee dat er malaria voorkomt in Zululand.

Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en is te bereiken via de N2 en de R618. Er komen ook verschillende lokale bussen en minibus taxi's.

Reizen Zululand

Reviews Zululand

Even terug in de tijd (bezocht in januari 2009)

Review geschreven door Marianne Hens op 28 mei 2016

Zululand ligt in het oosten van Kwazulu Natal en heeft niet echt grenzen. Het is het gebied waar de Zulustam woonde. Het is interessant om de kijken waar destijds de film van Shaka Zulu is opgenomen.
De natuur is er heel mooi, zeker een bezoekje waard!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
8 Stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors