Slagveldenroute

Slagveldenroute

door Charlotte de Vries

KwaZulu-Natal was in de negentiende en twintigste eeuw het podium van een reeks gewelddadige conflicten. Zoeloes, Boeren en Britten voerden zo'n tachtig jaar oorlog in het achterland van de provincie. Tegenwoordig verraden de vredige graslanden en beboste heuvels in deze omgeving nauwelijks meer iets van de twee Boerenoorlogen en de Zoeloe-oorlog die hier hebben plaatsgevonden.

De Slagveldenroute voert je langs verschillende voormalige slagvelden, monumenten en musea die je een beeld van deze bloedige periode geven. Je begint je duik in de geschiedenis in Durban en maakt vervolgens een rondje van zo'n 560 kilometer naar Eshowe. Als je een cultuursnuiver bent, is de Slagveldenroute absoluut een van de meest indrukwekkende routes tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

ZELF NAAR KwaZulu-Natal?

Bekijk alle 86 reizen naar KwaZulu-Natal

Bezienswaardigheden langs de Slagveldenroute

Durban is een mooi startpunt van de Slagveldenroute. In deze stad verzamelden de Britten hun troepen voor de heftige Tweede Boerenoorlog die tussen 1899 en 1902 plaatsvond. Breng een bezoekje aan het Durban's Old Court House Museum om je alvast te verdiepen in de twee Boerenoorlogen en de Zoeloe-oorlog.

Hierna rijd je in noordelijke richting door naar Colenso. Hier poogden de Britten in 1899 de Tugelarivier over te steken en Ladysmith te ontzetten, wat uitmondde in een ramp die ook wel bekend staat als de 'Slag van Colenso'. Je vindt hier verschillende monumenten en een museum.

Na deze intensieve dag wordt het tijd om te overnachten; in Ladysmith. Dit is de plaats van de beroemde 118-daagse belegering van het Britse garnizoen door de Boeren. De volgende dag bezoek je de heuvel Spioenkop, waar Britse soldaten werden weggemaaid door het vuur van de Boeren die boven hen lagen.

Je volgende bestemming is Dundee, een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende slagvelden. In het Talana Museum boek je excursies naar het slagveld Isandlwana, waar de Britten in 1879 een grote nederlaag leden tijdens de Zoeloe-oorlog, en naar Rorke's Drift. Hier vind je een museum dat volledig in teken staat van een oude buitenpost dat zich met slechts 139 Britse soldaten verdedigde tegen een aanval van 4.000 Zoeloe-krijgers.

De volgende dag ga je door naar Vryheid. Bezoek in deze stad het Lukas Meyer Museum en leer over de twee belangrijkste slagen van de Zoeloe-oorlog: Hlobane en Khambula. Daarna rijd je naar Bloedrivier, waar in 1838 een leger van 15.000 Zoeloes werd teruggedreven door slechts 464 Boeren! Deze gebeurtenis wordt beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zoeloes, en werd een nationale feestdag: Verzoeningsdag.

Next stop: Ulindi. Hier behaalden de Britten uiteindelijk de overwinning in de Zoeloe-oorlog. Niet ver daarvandaan, bij Gqokli Hill, zette de legendarische Zoeloe-koning Shaka zijn succesvolle oorlogstactiek in tegen het in aantal superieure Ndwandwe-leger. Verder naar het zuiden stuit je uiteindelijk op Eshowe, waar je een aantal historische plaatsen kunt bezoeken, waaronder het prachtige Fort Nongqayi Museum Village. Hier eindigt de indrukwekkende Slagveldroute en begint je terugrit naar Durban.

Beste Reistijd voor de Slagveldenroute

De Slagveldenroute is het hele jaar door even indrukwekkend. De musea, monumenten en slagvelden zijn als het goed is altijd open voor bezichtiging, met uitzondering van de zon- en feestdagen. Check van tevoren de openingstijden om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur staat.

Om de belangrijkste historische plekken langs de route te zien, moet je tenminste drie of vier dagen voor deze route uittrekken. De steden liggen op ongeveer een uur tot twee uur rijden van elkaar, dus je bent elke dag een paar uur aan het rijden voordat je bij je volgende stop aankomt.

Routebeschrijving

Durban is voor de meeste toeristen de handigste stad om de Slagveldenroute te beginnen en te eindigen. Naar deze grote stad kan je toe vliegen of rijden, en je vindt er genoeg winkels om nog even wat lekkere dingen voor je autoreis in te slaan.

Vanaf Durban pak je de N3 en R74 richting Estcourt om Colenso en de R103 om Ladysmith te bereiken. Daarna volg je de R602 naar Dundee en de R33 en R34 naar Vryheid. De R34 brengt je uiteindelijk naar Eshowe. Heb je geen auto? In Durban kan je ook tours boeken die je naar verschillende delen van de Slagveldenroute brengen.

Ga je liever met een georganiseerde reis langs de Slagveldenroute? Bekijk hier de beste reisopties!

Fotocredits: Gerry Zambonini

Reizen KwaZulu-Natal

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors