Recensie Afrikaaps

Recensie Afrikaaps

door Jasmina Hahovac

Vandaag de dag spreekt men in Zuid-Afrika perfect Engels of Afrikaans. De taal Kaaps-Afrikaans wordt voornamelijk geassocieerd met een lagere sociale klasse. De productie 'Afrikaaps' wil hiermee afrekenen. In een snelle hiphop opera vertellen een groep Zuid-Afrikaanse muzikanten, rappers en dichters over de achtergrond van de Kaaps Afrikaanse taal.

In de hiphop opera Afrikaaps nemen zeven vrienden je mee door de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse taal. Samen met twee Nederlandse rappers, Def-P en Akwasi Anshah, proberen ze een helder verhaal neer te zetten door middel van hiphop muziek, interviews en een documentaire video.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

De hiphop opera begint de eerste minuten in het Afrikaans zonder enige vertaling in het Nederlands of Engels. Mensen beginnen te schuiven op hun stoel en vragen zich af of dit de hele voorstelling zo door zal gaan. Maar het wachten duurt niet lang.

Def-P en Akwasi Ansah maken zich voor het eerst zichtbaar op het podium. De bezoekers beginnen enthousiast te klappen. Een teken dat het publiek bekend is met het duo.

De rappers introduceren de Zuid-Afrikaanse groep. De hiphoppers communiceren ieder in hun eigen taal. Een grappige combinatie van twee talen die op elkaar lijken. Ik versta de woorden niet maar kan het gesprek wel volgen.

Wat hierna volgt is een reis in het verleden. Naar de tijd toen de Zuid-Afrikanen nog Arabisch spraken. Ondersteund met zang van Moenier Adams. Een klein mannetje met een gouden stem. De uitvoering is nog steeds in de Afrikaanse taal, maar vanaf dit moment loopt er een Nederlandse vertaling mee op de achtergrond.

Daarna is het tijd voor Nederlanders in Zuid-Afrika. Op het achtergrond scherm flitsen beelden voorbij van een Bijbel. De komst van het christendom en de slavernij zijn aan de beurt. Er volgen beelden van blanken die met geweren door de straten van Zuid-Afrika lopen. Je ziet de inheemse bevolking vluchten. Drie leden van Afrikaaps ondersteunen de beelden met een toneelspel. Alle periodes tot het heden komen in een speer voorbij. Als laatste zie je op het scherm een interview met een klas uit Kaapstad. Op deze school wordt de taal Afrikaaps gesproken. De kinderen vertellen wat de taal voor hen betekent en hoe deze vandaag de dag naar voren komt.

Afrikaaps is snel, actief, vrolijk en informatief. Het voert je door de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse taal met jazz-klanken en breakdance-bewegingen. Een duidelijk verhaallijn verteld door een groep getalenteerde vrienden. Een echte aanrader voor de Zuid-Afrika liefhebber.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors