Interview met Freshlyground

Interview met Freshlyground

door Marleen de Keyzer

29 juli 2014

De Zuid-Afrikaanse popband Freshlyground gaf afgelopen donderdag een concert in Paradiso Amsterdam. De vrolijke, exotische beats van deze populaire groep mocht Zuid-Afrika.nl natuurlijk niet missen. Wij waren erbij en interviewden de Zuid-Afrikaanse leadzangers Zolani Mahola.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

De stijl van Freshlyground? Een combinatie van Zuid-Afrikaanse blues, jazz, rock, jive en folk. Probeer dat maar eens te benoemen. 'Onze stijl is zo divers omdat we spelen wat er in ons opkomt.' Leadzangers Zolani Mahola toerde samen met de rest van de band de hele wereld over. Ze stond met grote artiesten als Shakira en Stevie Wonder op de podium, maar gaf ook gratis concerten in townships. In dit interview lees je haar ervaringen.

Freshlyground is opgericht in 2002. Hoe zou je jullie muzikale reis omschrijven?
In één woord interessant. Wat klein begon, ging heel erg groot verder. Onze intentie was ooit een eenmalig optreden te doen. Nu geven we shows over de hele wereld. Voor ons kwam het dan ook erg onverwacht dat we op het podium mochten staan met grote artiesten als Steve Wonder, wat fantastisch was.

Jullie combineren Zuid-Afrikaanse blues, jazz, rock, folk en jive met elkaar. Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Onze muziek is een mix van alle dingen waarvan we zijn gaan houden in de loop der jaren. Ook hebben sounds, verhalen en gebeurtenissen in verschillende delen van Zuid-Afrika ons geïnspireerd.

De band is erg divers met leden uit Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Afrika. Hoe heeft dit bijgedragen aan jullie stijl?
We spelen wat er in ons opkomt, wat mede dankzij onze diverse roots een interessante muzikale mix oplevert. Ik denk dat onze verschillende achtergronden op deze manier in zekere zin onze muziek vormen.

Jullie touren veel door Afrikaanse landen. Welke tour is je het meeste bijgebleven?
De townshiptour in Zuid-Afrika die we in samenwerking met een bank hebben gedaan. We gaven tickets weg voor een gratis concert in de townships. Erg bijzonder in dergelijke buurten waar normaal gesproken nooit zoiets groots plaatsvindt. Dit is ook meteen de reden dat we moeite hadden om mensen daadwerkelijk naar het optreden te krijgen, niemand geloofde ons. Daarom gingen we langs de deuren om mensen persoonlijk te vertellen dat we er waren en te vragen of ze naar het optreden kwamen. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten.

En wat is je meest bijzondere optreden?
Het optreden met Stevie Wonder in de Radio City Musical Hall in New York is mijn favoriet. Tijdens dit concert traden er voornamelijk Amerikaanse grootheden op, waaronder bijvoorbeeld Aretha Franklin. Omdat het die dag Internationale Nelson Mandela Dag was, speelde Stevie Wonder aan het einde van de show Happy Birthday. Hiervoor nodigde hij ons uit op het podium en samen met hem mochten wij toen optreden. Dat was geweldig.

Veel van jullie liedjes vertellen verhalen over het leven, de liefde en andere alledaagse dingen. Waarom is het zo belangrijk om die verhalen over te brengen?
We moeten van elkaar horen, omdat we elkaars reflecties zijn. Door verhalen te vertellen leren we over het leven en over elkaar. We hebben die verhalen nodig, anders zijn we alleen. Ik zie het als een soort therapie, daarom houd ik ervan om verhalen in mijn muziek te verwerken.

Jullie hebben dit jaar een nieuw album uitgebracht, Take Me To The Dance. Hoe komt Zuid-Afrika hierin terug?
Je voelt dat het Zuid-Afrikaans is. Er zit iets in de melodie, in de beat en in de zang. Juist omdat het zo'n mix is van verschillende muzikale aspecten, representeert het Zuid-Afrika.

Tijdens de FIFA World Cup in 2010 brachten jullie samen met Shakira het officiële worldcuplied Waka Waka uit. Hoe was dit?
Erg interessant. Het is bijzonder om te zien hoe beroemde mensen omgaan met het feit dat ze beroemd zijn. Ik vond het nuttig om een kijk in die wereld te krijgen. De inzet is veel hoger en dergelijke beroemdheden leven als een soort machine. Wij zijn veel meer laid back. Ik heb hiervan geleerd dat je veel dingen moet opofferen wil je dit soort succes bereiken en ik denk dat onze relaxte aard dit in de weg staat. Aan de andere kant vraag ik me af of we wel dingen willen opofferen. Het lijk alsof je daarmee een hoop plezier wegneemt.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Freshlyground?
Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik hoop in ieder geval dat we samen muziek kunnen blijven maken en dat we er plezier in blijven hebben. Als we van onze nieuwe muziek genieten en merken dat we beter worden, dan bereiken we meer en zijn we gelukkig.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors