Interview met SKIP&DIE

Interview met SKIP&DIE

door Lana Leach

De Neder-Afro-electrobeat-formatie SKIP&DIE maakte voor het debuutalbum Riots in the Jungle een reis door Zuid-Afrika. Wij interviewden de Zuid-Afrikaanse frontvrouw Cata.Pirata over haar geboorteland.

"Global bass, rap, afro beats, blazing sun, dusty roads, township shacks, cockroaches, skulls, bones & lovebirds!", dat is Riots in the Jungle. Cata.Pirata, ofwel Catarina Aimée Dahms, zocht samen met de Nederlandse muzikant en producer JORI Collignon het avontuur op in Soweto, Johannesburg, Kaapstad en Gugulethu. Onderweg werkte het duo samen met een aantal van de meest toonaangevende muzikanten van het land.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Cata.Pirata, je bent opgegroeid in Zuid-Afrika. Welke plek heeft je het meest geïnspireerd?
Zuid-Afrika is zo'n divers land. Ik word van Noord tot Zuid en van Oost tot West elke dag weer geïnspireerd door de verschillende mensen, culturen en natuurgebieden die het land huist. Ik ben ontzettend fan van de Skeleton Coast en de Wild Coast. Daar zou ik al mijn vrije tijd willen doorbrengen.

De muziek van SKIP&DIE is moeilijk in een hokje te plaatsen. Hoe omschrijf je jullie stijl?
Tropisch en avontuurlijk. Het is een mix van hartritmes van verschillende continenten. Zware trommels uit Afrika en Zuid-Amerika. Melodische, poetische klanken. Dikke elektronische invloeden.

Voor de nieuwe cd Riots in the Jungle reisde je met JORI Collignon naar Zuid-Afrika. Waar zijn jullie allemaal geweest?
Wij zijn samen tien dagen in Johannesburg en Soweto en dan weer tien dagen in Kaapstad en omstreken geweest om elke dag met een verschillende artiest samen te werken. Daarna ben ik zelf op bezoek geweest bij familie in beide steden en heb ook een roadtrip gemaakt naar de Wild Coast.

Tijdens de reis werkte je ook veel samen met Zuid-Afrikaanse artiesten. Hoe was dat?
We werkten er met onder andere vocaliste Gazelle, hip hop crew Driemanskap, rappers Emza & Magebz, experimentele rock muzikant (ook BLK JKS) João Orecchia en de Season Marimba Stars. Elke dag was weer een avontuur om samen iets te creëren. We zaten vaak gewoon bij elk artiest thuis en daar maakten we muziek en magie!

Hoe komt Zuid-Afrika terug in Riots in the Jungle?
Het album geeft het avontuur en de reis weer die wij door Zuid-Afrika hebben gemaakt, maar het is niet specifiek een puur Zuid-Afrikaans album. Het laat zien hoe de wereld vanuit ons optiek in elkaar zit, met een mix van allerlei culturen en bijzondere stromingen.

De cd heeft niet alleen Zuid-Afrikaanse klanken, maar je hoort ook Indiase, Spaanse en Arabische invloeden. Waar halen jullie de inspiratie vandaan?

Ik ben opgegroeid met veel verschillende invloeden van huis uit in Zuid-Afrika door de interesses van mijn ouders. Maar ik ben daarna ook verhuisd naar de Azoren en heb onder andere ook op Ibiza en in Argentinië gewoond. Jori reist ook vaak, dan pikt hij dingen op, zoals uit China, Marokko, Sri Lanka. Al onze reizen en interesses mengen zich tot wie wij zijn en wat wij produceren.

Je woont nu al een aantal jaar in Nederland. Wat mis je het meest aan je geboorteland?
Mijn familie. De natuur. Het warme karakter en openheid van mijn volk. Het eten (biltong, braai's, koeksisters, bunny chow). Ik mis het allemaal.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors