Film Wild Ocean

Film Wild Ocean

door Katja Keuchenius

Elk jaar bewegen miljoenen sardientjes zich als één lichaam langs de kust van Zuid-Afrika. Op zoek naar de warmere wateren van het Noorden. Ze worden op de hielen gezeten door grote scholen zeeroofdieren en de mens. Dit grootse zeespektakel kun je bewonderen in de film Wild Ocean.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Het Britse duo Luke Cresswell and Steven McNicholas regisseerden de film. Zij zijn de oprichters van percussie theatergroep STOMP. Ook in Wild Ocean neemt ritmische muziek een prominente plaats in.

De film brengt de Wild Coast in beeld. Dit onherbergzame gebied ligt in de provincie Oostkaap. De passerende sardientjes worden op deze plek door warme stromen steeds dichter naar de kust gedreven.

Toen de oceaan nog overal bruiste van leven, spoelden de sardientjes letterlijk het strand op. Met emmers en omgeslagen rokken haalden de Wild Coast bewoners de vissen uit het water tijdens de zogenaamde Sardine Run. Naast voedsel gebruikten ze de olie van de vissen om te stoken en lichtjes te branden.

Cresswel en McNicholas drukt ons me de neus op de feiten: de opwarming van de aarde en overbevissing hebben het aantal vissen drastisch verlaagd. Zuid-Afrikanen staan nu tussen hoogomslaande golven met schepen op de uitkijk om op het juiste moment toe te kunnen slaan.

Als de lucht betrekt is het eerste signaal gegeven: het wordt kouder dus de sardientjes zijn in aantocht. Wanneer duizenden dolfijnen opduiken en jan-van-gent vogels door het luchtruim krioelen is de tijd rijp. Vissersboten scheren de zee op.

In duikvluchten van vijftig kilometer per uur duiken de jan-van-genten het water in, tussen piepende scholen dolfijnen, van soms wel 20.000 stuks. Ook haaien en zeerobben doen mee. Op opzwepende ritmes laat Wild Ocean de meest spectaculaire beelden zien van het onderwater vreetfestijn.

Wat kunnen we doen om deze rijke etenskringloop te laten bestaan? Cresswell en McNicholas stellen ons de vraag, maar geven zelf nauwelijks antwoord. 'Nog geen honderdste van een procent van de oceanen wordt momenteel beschermd', stellen ze.

Met Wild Ocean brengen zij de oceaanbedreigingen in elk geval wel groots onder de aandacht.

Wild Ocean is geselecteerd als Earth Watch Film van het jaar. De film is voor verschillende Awards genomineerd, zoals Best Film en Cinematography van de Giant Cinema Screen Association, en is finalist voor de Wildscreen award.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors