Mama

Mama

door Dorèndel Overmars

Column 3 | November 2006

Sinds een aantal weken werk ik op een ecologische farm. De mensen op deze farm vormen een soort van 'New Age' Commune. Het is een groep van hippies die als ideaal heeft om compleet zelfonderhoudend te zijn: leven van het voedsel uit de tuin, elektriciteit en warm water opwekken via zonnepanelen en regenwater om te drinken en douchen.

Gemiddeld leven er zo'n zes volwassenen en vier kinderen op de farm. In hetzelfde minuscule dorp wonen nog zo'n zes 'leden' die regelmatig op de farm te vinden zijn. Ieder persoon uit deze comunne zou als inspiratiebron kunnen dienen voor een column, maar er is één persoon die het meeste indruk op mij maakt.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Wellicht kun je je voorstellen dat met zoveel mensen in het grote huis op de berg een continue chaos heerst. Potten, pannen, kopjes, bestek, speelgoed en aangebroken voedsel zwerven overal in de rondte. Gelukkig houdt 'mama' vijf dagen per week haar hoofd koel en schept orde in de chaos.

Hoe ze het doet is mij een raadsel maar als ik twee uur na het ontbijt de keuken binnen loop is het er brandschoon, de vaat van de ochtend en de avond ervoor is gedaan, de vloeren geveegd en de meubels ontsmet met azijn. Buiten hangt de eerste was van die dag te wapperen.

Op hetzelfde moment komen de kinderen uit hun klaslokaal gehuppeld om de boel in 'no time' te bevuilen. Bananenschillen en stukken brood vliegen in de rondte, prutpoten stampen over de vloer, mama kijkt niet eens moedeloos. Na nog eens twee uur van tuinieren staat er, in wederom een keurig huis, een heerlijk geurende lunch op ons te wachten. Als iedereen na de lunch weer alle kanten op holt begint mama vol goede moed aan de afwas.

Mama heet Nozukile en is de zwarte huishoudster van de familie. Ze is 46 jaar en heeft tien kinderen. De oudste is vijfentwintig en de jongste drie. Mama staat iedere dag om half vijf op, ze werkt in haar groentetuin en maakt ontbijt voor al haar kinderen. Vervolgens komt ze vanaf het naastgelegen dorp naar de farm gelopen, dit is een wandeling van anderhalf uur.

Hier staat ze van acht tot vier te poetsen en te boenen, dan loopt mama weer anderhalf uur naar huis. Ze kookt buiten op een houtvuurtje een maal voor haar familie. Mama verdient 50 rand (5 euro) per dag en probeert daarmee haar familie te onderhouden. Als ik vraag naar haar man zegt ze: "My husband is lazy".

Op een dag zie ik dat mama medicijnen slikt, ze vertelt dat ze pijn heeft aan haar rug en benen, dat verbaasd me niet. Toch is ze nooit een dag ziek.

Ik buig mijn hoofd diep voor deze ijzersterke vrouw.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors