Van straatkind tot kickboxkampioen

Van straatkind tot kickboxkampioen

door Dorèndel Overmars

Column 5 | December 2006

Op de farm waar ik werkte ontmoette ik een Nederlands meisje en Ramona woont al weer enige tijd in dit prachtige land omdat ze een Zuid-Afrikaanse man ontmoette. Ze kwam ooit naar Zuid-Afrika om met straatkinderen te werken, dit deed ze als onderdeel van haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Ze liep stage in Kaapstad bij New hearts for Africa. Toen ik vorige week in Kaapstad kwam ging ik op bezoek bij deze kleine organisatie.

Wat ik daar aantrof strookte totaal niet met mijn verwachtingen. Bij een organisatie die straatkinderen helpt stelde ik me een kleine chaotische ruimte voor vol met stinkende, zielige en hongerige kinderen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

Het type plaatje dat ons hart in Nederland raakt. De foto's of films waardoor we accuut geld overmaken voor de aan hongerdood stervende kinderen in Darfur. Helaas is onze reactie vermoedelijk te laat, in ieder geval voor het kind van dat plaatje.

Gelukkig zijn er ook mensen zoals Beverley, die preventief te werk gaan en zulke plaatjes voorkomen. Beverley hield haar hele leven al vreselijk van kinderen maar kreeg ze zelf niet. Jarenlang werkte ze voor de grote supermarktketen Pick 'n' pay, maar ze voelde dat dit haar niet gelukkig maakte.

Op een dag verkocht zij haar huis, gaf haar baan op en investeerde in een groot maar oud recreatiepand om straatkinderen in op te vangen. Minder dan een decenium later heeft ze ruim 140 'kinderen'. Allemaal door haar persoonlijk van de straat afgehaald, gekleed, gevoed en geschoold. Zeven kinderen wonen momenteel in het opvanghuis, de anderen hebben een eigen plekje en een baan.

Ze zijn in staat een 'echt' leven te leiden, vol met verantwoordelijkheden en kansen. Eén van haar kinderen is zelfs kampioen kickboxen. Wie had dat ooit gedacht toen hij als jonge jongen op kapotte voeten over straat zwierf. Lijm snuivend om de bitterheid van de dagen te verdoven, bedelend om eten, altijd op zoek naar een plekje om een paar uurtjes rustig te slapen.

Veel hulp aan straatkinderen is tijdelijk vaak alleen 's nachts of met voedsel. Deze methoden helpen straatkinderen om te overleven, maar geeft ze geen hoop op een betere toekomst. Beverley neemt de kinderen op in haar huis en begeleidt ze met hart en ziel, ze is beretrots op allemaal. Haar selectie is streng , kinderen die bij haar willen wonen mogen tenminste drie maanden geen drugs gebruiken. In die periode komt ze iedere dag controleren of ze clean zijn.

Na drie maanden mogen ze mee en leren ze te functioneren in een huis met andere jongeren. Ze stuurt de kinderen naar verschillende scholen zodat ze geen 'Gang' kunnen vormen en behandeld ieder indvidu verschillend. Ook stimuleert ze de jongens om contact op te nemen met hun familie.

Beverley zit vol ideëen, zo wil ze in het pand een aparte ruimte maken waar ze jonge moeders kan opvangen. Het oude recreatiepand heeft een kapot zwembad dat ze wil repareren, zodat mensen uit de omgeving tegen vergoeding kunnen zwemmen. Het zwembad kan op die manier als bron van inkomsten dienen. Helaas kosten al deze ideëen tijd en geld, beiden zijn beperkt.

De meeste hulp die Beverley krijgt komt uit Nederland. Gelukkig komen er vaker studentes, zoals Ramona, een tijdje assisteren.

Dit is een column en absoluut geen bedelbrief, maar...
· Heb je geld over?
· Help je graag armere medemensen?
· Wil je zeker weten dat je donatie in de kinderen wordt geinvesteerd en niet opgaat aan dure autos voor het management?

Heb je één of meer keer ja geantwoord op bovenstaande vragen? Dan is de volgende missie echt wat voor jou.. Stort geld! Ramona heeft een rekening geopend, al het geld op deze rekening gaat rechtstreeks naar New Hearts for Africa:

Rekeningnummer: 9337941
Ten name van: RGA Nuijten
In: Bergen op Zoom
Onder vermelding van: New hearts for Africa

Bedankt!

P.S. Mocht je een tijdje vrijwilligerswerk willen doen in Kaapstad en spreekt deze kleinschalige organisatie je aan? Mail mij dan voor contactgegevens: dorendel@hotmail.com

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors