Zo ver weg maar toch zo normaal!

Zo ver weg maar toch zo normaal!

door Dorèndel Overmars

Column 1 | Oktober 2006

Ze rijden hier links, sommige bestuurders geven extra gas als je de weg oversteekt en 80% van de bevolking in Johannesburg aast op mijn handtas. Terassen in de buitenlucht zijn er weinig en de schoolkinderen lopen in uniform. In dorpjes lopen, mensen, koeien, geiten en kippen allemaal op, om en over de autoweg, maar toch.... Er zijn veel meer overeenkomsten als verschillen.

Ik als geboren en getogen Nederlander heb gedurende de eerste 25 jaar van mijn leven bijna ieder Europees land bezocht, maar buiten de vertrouwde grenzen van de EU heb ik mijn vleugels nog nooit uitgeslagen. Tot Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

De komende drie maanden ga ik rondreizen door dit prachtige land. Op sommige stukken word ik vergezeld door familie en vrienden en ik ga ook een tijdje werken op een farm. Op deze manier hoop ik het land en de mensen die er wonen van veel kanten te leren kennen.

Gedurende de voorbereidingen is mijn fantasie over reizen buiten de EU echter wel wat op hol geslagen, dat merk ik pas goed nu ik hier ben. Wat mijn precieze voorstelling was weet ik eigenlijk niet. Wel weet ik dat ik verwachtte dat de wereld buiten Europa en zeker in Zuid-Afrika compleet anders zou zijn.

Een soort ongestructureerde chaos met in de grote steden veel gevaarlijke mensen. Dit beeld werd onder meer gevormd door de afschuwelijke verhalen over criminele gebeurtenissen in Zuid-Afrika die ik de laatse maanden te horen kreeg. Veel vrienden en kennisen waarschuwden mij voor de criminaliteit zodra ik vertelde van mijn plan om door Zuid-Afrika te reizen.

Maar wat blijkt nu ik hier ben? Ze hebben hier gewoon een lopende band waar de bagage uit het vliegtuig op aankomt. Snelwegen zijn er ook en ze zijn van perfect asfalt, ze heeten hier alleen M1 en M4 in plaats van A1 of A10. De supermarkt heeft om kwart over vijf dezelfde spits als de Dirk van den Broek en het water uit de kraan is prima te drinken.

Ook het weer is tot nu toe herkenbaar; afwisselend zon en regen. Ik voel verbazing en opluchting tegelijk. Verbazing omdat de wereld blijkbaar een universele logica heeft, opluchting omdat de mensen hier dus ook gewoon heerlijk mens zijn. De één is leuk de ander stom, soms is iemand vrolijk en soms geirriteerd.

Ik ben aan de andere kant van de wereld, maar er is geen wereld van verschil. Wel is er een andere natuur en cultuur, de komende drie maanden hoop ik hier veel over te ontdekken en mijn belevenissen via deze column met jullie te delen!

Dorèndel

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors