Toch niet uitgestorven

Toch niet uitgestorven

door Getaway Travel

Uitgestorven zijn lijkt toch wel erg definitief het einde van je bestaan te zijn, zo niet voor de quagga. De wat? De quagga! Dit is een soort zebra waarvan het laatste exemplaar in 1883 overleed, uitgerekend in Artis in Amsterdam. Het dier stierf toen uit vanwege het weinige voedsel de Karoo en Free State waar het leefde en vooral door de agressieve jacht van koloniale boeren in Zuid-Afrika.

Destijds was dit land een groot jagersparadijs en waren deze boeren verantwoordelijk voor het uitsterven van diverse inheems diersoorten. Bijzonder aan de quagga was zijn huid. Een zebra is over zijn hele lichaam gestreept, maar bij de quagga houden de strepen halverwege op. De achterkant van het dier heeft een bruine crème-kleur.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Opnieuw tot leven wekken

De laatste twintig jaar proberen wetenschappers de quagga tot leven te wekken. Omdat het dier dezelfde genen draagt als andere zebrasoorten, is het mogelijk deze te combineren en er een originele quagga van te maken. De Duitser Reinhold Rau, werkzaam bij het South African Museum, ontdekte daar een stukje gedroogd vlees van een lang uitgestroven quagga. Sindsdien zijn hij en een team van wetenschappers aan het puzzelen met DNA.

In 2005 werd het grootste succes tot nu toe bereikt: Henry werd geboren! Dit dier heeft het meest weg van de originele quagga. De verwachting is dat op korte termijn een quagga tot leven wordt gewekt met exact dezelfde genen, en dus een echte quagga.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors