Homohuwelijk mag ook in Zuid-Afrika

Homohuwelijk mag ook in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Zuid-Afrika is het eerste land in Afrika waar homo's officieel in het huwelijk kunnen treden! Onlangs stemde het parlement in Kaapstad in met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk legaliseert. En dat gebeurde met een grote meerderheid. Na een verhitte discussie stemden er 230 leden voor en slechts 41 tegen. De ANC-regering van president Mbeki zegt dat deze nieuwe wetgeving onderdeel is van een grotere campagne om discriminatie in de voormalige apartheidstaat te bestrijden.

Vorig jaar al verklaarde het Comstitutionele Hof van Zuid-Afrika, de hoogste gerechtelijke instantie, dat het verbieden van het homohuwelijk strijdig is met de grondwet. Aan het parlement de taak om met een nieuwe wet te komen die nu is goedgekeurd. Op 1 december aanstaande wordt de wet officieel aangepast.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Geen tweederangsburger

Toch is er enige reserve tegenover de nieuwe wet. Er is veel tegenstand, zoals van de Katholieke Kerk. Om deze tegemoet te komen, mogen ambtenaren op morele gronden weigeren een homostel te trouwen.

In dat geval zal een stel op zoek moeten gaan naar een ambtenaar die de nieuwe wet daadwerkelijk ondersteunt. Maar over het algemeen is de homogemeenschap tevreden met de nieuwe wet want nu worden zij juridisch niet meer behandeld als tweederangsburgers.

Nederland was het eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde in 2001, België volgde in 2003. Er zijn steeds meer landen die ook wettelijk erkennen dat homo's met elkaar mogen trouwen.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors