Ontmoeting met een hyena

Ontmoeting met een hyena

door Marijn Bon

Column 12 | December 2006

Na twee dagen in Durban rijden we via Swaziland naar ons hostel in Nelspruit. Vanuit hier vertrekken we met een safaribus naar het Krugerpark voor een driedaagse rondreis. We reizen samen met nog veertien andere toeristen. Een erg gezellige groep. Alisa en ik kunnen vooral goed overweg met drie Ierse vrienden, die ons met hun droge humor continu aan het lachen maken.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Big Five

In het Krugerpark is het bloedheet, maar Alisa en ik klagen niet. Na drie weken van regen zijn we wel toe aan een beetje zon.

Met de bus rijden we door het park, op zoek naar de 'Big Five' (leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en de buffel). Deze dieren zijn voor mensen de gevaarlijkste landdieren om op te jagen. Gelukkig zitten wij veilig in de bus, van waaruit we al snel een kudde olifanten zien lopen.

Muggen

's Avonds overnachten we in tentjes op het kamp 'Berg en Dal'. Terwijl onze gids het eten klaarmaakt, zitten we rond het kampvuur. Ik heb ondanks de warmte een lange broek en shirt aangetrokken en me ingesmeerd met anti-muggenspray, omdat het in het park wemelt van deze insecten die met hun beten malaria kunnen veroorzaken.

Angstvallig houden Alisa en ik onze tent daarom gesloten, ook vanwege de schorpioenen die we zien rondlopen. 's Nachts luister ik vanuit mijn tent gefascineerd naar de krekels, terwijl in de verte een leeuw brult. Het is een duidelijk: we zijn in de bush.

De volgende morgen staan we we vroeg op, want in de ochtendschemer is de kans om dieren te spotten het grootst. Ik heb door de warmte nauwelijks een oog dichtgedaan en stap daarom om vijf uur 's ochtends met een slaperig hoofd de bus in. Het is het allemaal waard, want na een kwartier rondreiden steekt een mannetjesleeuw de weg over.

Ook zien we later op de dag zebra's, neushoorns en buffels. Een baby-hyena jankt langs de kant van de weg, terwijl zijn moeder vanachter een boom onze bus nauwlettend in de gaten houdt.

Neushoorn

Vanuit ons kamp naast Orpen Gate vertrekken we 's avonds voor een 'night drive'. Onze chauffeur rijdt ons vlakbij een witte neushoorn met haar jong. We moeten ons stilhouden, want anders wordt het dier aggressief. De neushoorn is het enige wat we die avond spotten, want in de volgende drie uur durende rit laten de andere dieren in het park zich niet zien.

Alisa en ik gaan 's ochtends mee met een 'morning walk'. Met een busje rijden we met onze gids Steven de bush in. Nadat hij zijn geweer geladen heeft, mogen ook wij uitstappen. Het geweer dient als uiterst verdedigingsmiddel als een dier ons aanvalt. Terwijl hij ons de regels uitlegt, zie ik achter zijn rug een hyena naar ons toekruipen.

Met een benepen stem zeg ik tegen Steven dat er 'iets' achter de bus staat. Razensnel pakt hij zijn geweer en draait zich om. Geschrokken rent de hyena weg. Even later lopen we in een rij achter Steven door het park. Ik loop achteraan en kijk telkens zenuwachtig achterom, uit angst voor de hyena die ons nieuwsgierig achtervolgt.

Tijdens de wandeling zien we ook een luipaard rennen. We hebben nu alle dieren van de 'Big Five' gezien. Ontzettend mazzel, want we hebben maar een paar dagen in het park doorgebracht. Eenmaal terug op het kamp vertellen we de anderen over onze spannende wandeling. Even later zitten Alisa en ik in de bus terug naar Nelspruit, terug naar de bewoonde wereld…

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors