Baie lekker

Baie lekker

door Marijn Bon

Column 6 | September 2006

Ik voel me helemaal thuis in Zuid-Afrika. De mensen zijn gastvrij, het eten is heerlijk en ik kan mijn eigen taal spreken. Het Nederlands lijkt erg op het Afrikaans, een mengelmoes van 17de eeuws Nederlands en inheemse talen. Na de Portugezen zetten de Nederlandse zeevaarders voet op Zuid-Afrikaanse bodem en velen vestigden zich er.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Het is fascinerend om te horen hoe het oude Nederlands zich in Zuid-Afrika heeft ontwikkeld. De taak is zangerig en eenvoudig. Zo is een stewardess een lugwaardin en ligt een te vroeg geboren baby niet in een couveuse maar in een broeikas.

Grammatica

Grammaticale problemen met d's en t's aan het einde van woorden kennen ze hier niet. Ze schrijven gewoon alles met een d. Mijn Nederlandse achtergrond en kennis van het Afrikaans komen tijdens mijn werk van pas. Op een van de kampen in Zeekoevlei is een kerkkoor uit Wellington te gast.

Ze spreken voornamelijk Afrikaans, en zijn erg enthousiast als ik ze vertel dat ik uit Nederland kom. Ze vragen me Nederlands te spreken, wat ze verstaan als ik het langzaam uitspreek. Het is ongelooflijk dat je zover van huis je in je eigen taal verstaanbaar kunt maken.

Bergen in Nederland

Het kerkkoor bestaan uit 14 kinderen in de leeftijd tot 15 jaar. Het zijn hele aandoenlijke kinderen, die nieuwsgierig vragen naar het leven in Nederland. Zo willen ze graag weten hoe groot ons land is en of er bergen zijn. Als ik ze vertel dat in Nederland maar één taal wordt geproken, kijken ze me ongelovig aan, want zij leven in een land met maar liefst elf officiële talen.

Ja, het is afzien hier in Zuid-Afrika…De kinderen worden begeleid door volwassenen van hun kerkgemeenschap. Een groepje moeders kookt voor hen en wij als vrijwilligers eten maar wat graag mee. Ik vind de kip- en rijstgerechten baie lekker (heel erg lekker). De moeders stoppen mij dagenlang vol met de meest exotische gerechten. Ja, het is afzien hier in Zuid-Afrika…

Armoede en aids

De kinderen zijn erg met hun toekomst bezig. In een land verscheurd door armoede, aids en criminaliteit word je erg snel volwassen, zo merk ik aan ze. Een meisje van amper 14 ontroert me als ze me vertelt over haar toekomstplannen.

Later wil ze sociaal werkster worden, omdat ze kinderen ervan wil weerhouden alcohol te drinken en te roken. Bij het afscheid houdt ze een speech waarin ze me bedankt. Ik ben er stil van. Het is een moment om nooit te vergeten.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors