Homoterroristen

Homoterroristen

door Marijn Bon

Column 22 | Februari 2007

Met een donderend geweld valt het water van de Victoria Falls naar beneden. Daar stort het zich in de Zambezi, een razend kolkende rivier. De confrontatie tussen de watervallen en de rivier zorgt voor een gordijn van opspattend water, waardoor het lijkt alsof het constant regent. Een regenboog is het gevolg.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 213 reizen naar Zuid-Afrika

In onze zwemkleding bewonderen we dit natuurwonder. Het is bloedheet. Dankbaar rennen we door de 'regen'. Binnen de kortste keren zijn we drijfnat. Het voelt als in de tropen. Nat en broeierig. Muggen zoemen rond ons hoofd. Gevolg van het mediterrane klimaat. Ik zit na weken van kamperen onder de muggenbulten. Het jeukt als een gek.

Verscheurd land

De watervallen vormen de grens tussen Zambia en de Zimbabwe. We verblijven in het laatste land. De schoonheid van de Victoria Falls staat in schril contrast met de situatie verder landinwaarts.

In Zimbabwe, ooit één van de meest ontwikkelde naties van Afrika, heerst dood en verderf. Met dank aan Robert Mugabe, die het land sinds 2000 als een dictator regeert.

In dat jaar lanceerde hij een bloedige campagne, waarbij duizenden blanke boeren van hun boerderijen werden verdreven. Deze invasie was bedoeld om de opkomende oppositie de kop in te drukken. Met succes, want Mugabe's macht is sindsdien alleen maar toegenomen.

Represailles

Oppositie is er nauwelijks meer. Uit angst voor represailles is openlijke kritiek een zeldzaam verschijnsel. Een heel land verlamd door angst. En een internationale gemeenschap die de andere kant opkijkt.

De situatie in Zimbabwe komt niet voor op de politieke agenda van de Verenigde Naties. Met dank aan Thabo Mbeki, president van Zuid-Afrika, die Mugabe de hand boven het hoofd houdt.

Volgens de Zuid-Afrikaanse krant The Weekender is het dodental in Zimbabwe enorm. Zeker twee miljoen mensen worden 'vermist'. En nog eens een miljoen kinderen gaan door het leven als wees. In het artikel 'A new genocide unfolds in Africa' (20-01-2007, MB), spreekt de krant van een genocide 'tien keer groter dan in Darfur en twee keer zo groter dan dat van Rwanda'.

Economische crisis

Het land bevindt zich in een ongekende economische crisis. Op het moment dat we er zijn, staat vier Amerikaanse dollar gelijk aan tienduizend Zimbabwaanse dollars met - geloof het of niet- een houdbaarheidsdatum. Aan alles is schaarste, waaronder kleren. Op de lokale markt ruil ik mijn oude schoenen in voor soeverniers. Niemand die hier op Zimbabwaans geld zit te wachten.

Is er dan niemand die opstaat tegen Mugabe? Toch wel. De Britse homoactivist Peter Tatchell kreeg in 2001 internationale bekendheid toen hij zich in Londen op de dictator wierp.

Mugabe, die op het punt stond om te shoppen in het prestigieuze warenhuis Harrods, kon de actie van Tatchell niet waarderen. In een speech, ter ere van zijn 82ste verjaardag, beschuldigde hij Tony Blair van het plegen van een coup. 'Damn you, Tony Blair, with your homosexual terrorists!'

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors