Regen

Regen

door Marijn Bon

Column 10 | December 2006

Het is voorjaar in Zuid-Afrika. Normaal gesproken is het dan warm weer, maar dit jaar regent het pijpenstelen. Alisa en ik willen Knysna aanvankelijk aandoen met de Outeniqua Choo-Tjoe, een oude stoomtrein die rijdt tussen George en Knysna. Maar door de vele is regen is het spoor weggespoeld en is de trein uit dienst.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Geen Choo-Tjoe dus voor ons, maar in plaats daarvan reizen we met de vertrouwde Baz Bus. Knysna ligt midden in de bossen. Vanuit ons hostel kijken we uit op de haven met zijn kleine bootjes.

Featherbed Nature Reserve

Het is bekend vanwege de Choo-Tjoe en de vele natuurgebieden die er aan grenzen. Ook kan je hier op olifanten rijden, maar vanwege het regenachtige weer besluiten we een boottocht te doen naar de Featherbed Nature Reserve. Hier gaan we met de tractor een berg op en lopen we naar de grotten, waar eens de Khoisan leefden.

Surflessen

We hebben maar één dag in Knysna, want ons reisschema is erg strak. Daarom gaat de reis verder naar Jeffrey's Bay, een plaats die vooral bekend is vanwege dat je er goed kan surfen. Onder begeleiding van een instructeur heb ik mijn eerste surfles.

Surfen is hard werken, want het valt niet mee om zo'n grote plank door de hoge golven te loodsen. Regelmatig word ik dan ook terruggespoeld naar het strand, maar uiteindelijk weet ook ik de golven te bereiken.

Het is Alisa's grote droom om te paardrijden op het strand. Ik ben enigszins huiverig, want paarden en ik zijn geen gelukkige combinatie. De paar keer dat ik op een paard zat, werd ik er namelijk door het dier afgegooid.

Zenuwachtig zit ik dan ook op Goldie (what's in a name?), een witte schimmel. Goldie heeft meer interesse in gras eten dan in een stevige wandeling en loopt regelmatig in andere richting dan onze gids en Alisa.

Vechtende paarden

Ik heb bijna geen ervaring met paardrijden. Daarom heb ik grote moeite met het instrueren van mijn paard. Als ik links wil, ga ik rechts en als ik wil stoppen rent het beest keihard vooruit. Help! Ik wil eraf! Helemaal eng wordt het als Goldie het paard van Alisa aanvalt.

Hevig bijtend vliegen ze elkaar in de haren, terwijl Alisa en ik hard schreeuwen dat ze moeten stoppen. De gids kijkt geamuseerd toe hoe wij de paarden uit elkaar proberen te houden. Twee uur later zijn we eindelijk terug bij ons startpunt en kan ik eindelijk van Goldie afstappen. Dit was eens maar nooit meer!

De reis gaat deze week verder naar Port Elisabeth. Het is ook hier slecht weer, dus geen weer om op het strand te liggen. We bezoeken daarom een ocenarium, waar ze dolfijnen en zeehonden houden. Ook kan je daar slangen achter glas bekijken en is er een maritiem museum. Het bezoeken van een museum is erg goedkoop in Zuid-Afrika (een paar euro).

Na onze dure excursies komt het bezoeken van het ocenarium dus goed uit want, de entree is nog geen drie euro. Ook brengen we onze kleren naar een wasserette en luieren op het strand. 's Avonds bezoeken we de vele aanwezige clubs en dansen diep in de nacht. Port Elisabeth rocks!!

Olifantenpark

Vanuit Port Elisabeth gaan we met een gids naar het Addo Elephant Park. Hier leven honderden olifanten, buffelo's en leeuwen in het wild. Ondanks dit hoge aantal waarschuwt onze gids ons dat we geluk hebben als we een paar olifanten spotten, want ze komen niet altijd uit het bos. Maar zodra we het park betreden, zien we gelijk al een paar olifanten.

We zien zelfs een grote groep met jonge olifantjes aan onze truck voorbij trekken. Ontzettend indrukwekkend en Alisa en ik maken vele foto's. Naast olifanten zien we ook zebra's, buffalo's en herten. We zijn het er allebei over eens: dit is het leukste wat we tot nog toe hebben gedaan.

In East London ontmoeten we Joe Viljoen, een Zuid-Afrikaan die foto's maakt van vuurtorens door het hele land. Het is een uit de hand gelopen hobby van hem waarvoor hij al vier maanden rondreist. Zijn doel is zijn foto's te bundelen in een boek. Met hem bezoeken we de vuurtoren van East London. Vanuit de toren zien we hoe een walvis uit het water springt. Het is een fantastisch gezicht.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors