Sprookjeswereld van Tolkien

Sprookjeswereld van Tolkien

door Marijn Bon

Column 25 | 2007

Zuid-Afrika is vol van verrassingen. Denk je na vijf maanden alles gezien te hebben, beland je in een gehucht midden in de bergen. De naam is Hogsback, een dorpje even boven East London. Op aanraden van andere backpackers reis ik af naar dit idyllische plaatsje in de bossen van de Eastern Cape.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Het blijkt een fantastische tip. Niet eerder zag ik zo'n indrukwekkend natuurschoon. Vanuit mijn hostel kijk ik uit op de Hogsback. Dit is een bergmassief met drie toppen, die lijken op de rug van een 'hog', oftewel een everzwijn.

Een sterke wind drijft de wolken over de toppen. Roofvogels scheren over het dal, op zoek naar prooi. Watervallen spatten op tussen de immens groene bossen op heuvels waar geen einde aan lijkt te komen.

Tolkien

Hogsback is omgeven van mysteries. Zo zou de plaats een inspiratiebron zijn geweest voor 'The Lord of the Rings', een boekenserie van de schrijver J.R.R. Tolkien. De auteur had hier een vakantiehuis waar hij zijn sprookjeswereld van de 'Midden-aarde' creëerde, zo claimen de inwoners.

Of dit klopt, valt te betwijfelen. Daarvoor kan ik namelijk geen enkel bewijs vinden. Het mooiste verhaal komt van de eigenaar van mijn hostel. Tolkien, geboren in Bloemfontein (Zuid-Afrika), verhuisde als jongetje van vijf jaar naar Groot-Brittannië. In zijn kielzog een kinderjuffrouw meenemend, afkomstig uit Hogsback.

Voor het slapen gaan vertelde zij hem over de majesteuze bergen en de sprookjesachtige bossen. De verhaaltjes verwerkte hij later in zijn wereldberoemde boeken, waarin het personage 'Hobbit Frodo' het kwaad probeert te verslaan.

Watervallen

Vele toeristen bezoeken dit land om zijn stranden, natuur en wilde dieren. Dat je hier ook prachtige wandelingen kunt maken, is minder bekend. Met name de omgeving van Hogsback blijkt hier geschikt voor.

Geen suffe wandelpaadjes, maar klauteren tussen eeuwenoude bomen in een donker, dicht woud. Onderweg passeer je vele riviertjes, die je oversteekt door te springen op de vele keien in het water.

Samen met Dave en Jonas, twee andere backpackers, verken ik de omgeving. We ploeteren door de modder en beklimmen steile berghellingen. Een groep apen kijkt ons nieuwsgierig na. Libelles zoemen om ons hoofd, terwijl insecten een onophoudelijk hoog en scherp geluid maken.

We komen de meest fantastische watervallen tegen, waarvan we er een omhoog klimmen. Eenmaal boven hebben we een grandioos uitzicht over het dal. Een regenboog hangt boven de waterval.

Massage

Ik verblijf in 'Away with the Fairies' (Weg met de Elfjes, MB). Dit hostel ligt op de top van een heuvel. Anders dan elders in dit mediterriane land is het hier door de hoogte vrij koud. Voor het eerst in maanden loop ik weer in een fleecetrui en lange broek. 's Avonds dient de open haard als verwarming. Aan een lange houten tafel eten we ons diner.

Op muur prijken schilderingen van elfjes en hobbits. Brandende kaarsjes staan in het raamkozijn. Hogsback is een plaats om te relaxen. In een huisje naast het hostel krijg ik een 'aromatherapeutische' massage. Terwijl mijn rug ingesmeerd wordt met allerlei geurige smeerseltjes, luister ik naar de rustgevende muziek.

Uitgerust drink ik even later een biertje aan de bar waar 'DJ-Paul' zijn draaikunsten vertoont. Tot diep in de nacht dansen we op de housemuziek totdat de eerste ochtendstralen over de bergen schijnen. Een nieuwe dag in deze sprookjeswereld is aangebroken.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors