Op naar Zuid-Afrika!

Op naar Zuid-Afrika!

door Marijn Bon

Column 1 | Oktober 2006

Daar sta ik dan. Op mijn rug hangt een veel te zware backpack en in mijn hand bungelt een tas met handbagage. Het is acht uur 's morgens en op Schiphol is het ondanks dit vroege tijdstip dringen geblazen voor de incheckbalies.

Vandaag is het zover: ik vlieg naar Kaapstad, Zuid-Afrika! Na jaren van sparen, boeken lezen over dit prachtige land en vele andere voorbereidingen kan ik eindelijk dit prachtige land zelf ontdekken.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk

De komende vijf maanden zal Zuid-Afrika mijn thuisland zijn. Die tijd zal ik nodig hebben, want dit land is qua oppervlakte ongeveer dertig keer zo groot als Nederland. De eerste maand doe ik vrijwilligerswerk in Zeekoevlei, een natuurreservaat vlakbij Kaapstad. Daar begeleid ik schoolkampen en onderhoud ik de natuur.

Door vrijwilligerswerk te doen, hoop ik het echte Zuid-Afrika te leren kennen. Als tourist kom je namelijk niet zo snel op dit soort plekken. Dit werk geeft me ook de gelegenheid te wennen aan hun leefstijl. Ook kan ik zo alvast wat reismaatjes zoeken, die net als ik hierna met de bus Zuid-Afrika willen doortrekken. Behalve ik zijn er namelijk nog zo'n vijftien vrijwilligers vanuit heel Europa.

Krugerpark

Mijn plan is om vier maanden door Zuid-Afrika te reizen. Halverwege mijn reis, in december, doe ik Acornhoek, een plaatsje naast het Krugerpark, aan.Daar woont een kennis van mij die daar onder andere veldonderzoek verricht naar het leefgedrag van olifanten. Hopelijk kan ik een keertje met haar mee! Waarschijnlijk vier ik kerst bij haar. Dat wordt mijn warmste kerstmis ooit, want in December is het daar hoogzomer.

Ondanks dit mooie vooruitzicht vind ik het een best spannend vooruitzicht om vijf maanden op mezelf aangewezen te zijn. Als ik afscheid neem van mijn familie, heb ik het daarom toch even moeilijk. Mijn hart klopt in mijn keel en vlinders vliegen in mijn buik. Nog even snel een kus, een knuffel en dan zwaai ik mijn ouders en zusjes gedag. Ik zal ze zeker gaan missen.

In het vliegtuig maak ik alvast kennis met de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid. De vrouw naast me woont in deze stad en geeft me tips welke plaatsen ik zeker moet bekijken. Ook geeft ze mij haar adres en telefoonnummer als ik haar eens wil bezoeken. Dat lijkt mij een erg leuk idee.

Na een lange nacht open ik mijn ogen. Door het raampje zie ik beneden mij de eerste glimpen van Robben Eiland en de Tafelberg. We zijn in Kaapstad. ' Ik hoop dat je hier een geweldige tijd gaat hebben', glimlacht mijn Zuid-Afrikaanse buurvrouw. 'Dat gaat zeker lukken', denk ik, terwijl de zon ons stralend tegemoet straalt.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors