Aapjes kijken

Aapjes kijken

door Marijn Bon

Column 20 | Februari 2007

In Outjo, Namibië, zie ik met eigen ogen de gevolgen van toerisme op de leefwijze van traditionele stammen. We bezoeken de Himba's, net als de Ju/'hoansi een nomadenvolk. De Himba's werden in Nederland bekend door de televisieserie 'Groeten uit de Rimboe'.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

De serie deed naar mijn mening onrecht aan dit volk, dat als een stelletje barbaren werd neergezet. De stam die we bezoeken, is niet dezelfde als van de serie. Dat wil niet zeggen dat de westerse wereld aan hen is voorbijgegaan.

Elke dag komen hier de groepen toeristen af en aan, zo vertelt onze gids. Hijzelf, opgegroeid tussen de Himba's, heeft de westerse leefstijl aangenomen. Spijkerbroek, Levi's t-shirt, een kekke zonnebril. Of hij zichzelf nog als Himba beschouwt? 'Nee, dat heb ik gehad', lacht hij beschaamd om mijn vraag.

Dierentuin

De vrouwelijke leden zitten breeduit voor hun hutjes. Stoïcijns kijken ze voor zich uit. Een aantal van hen geeft hun baby's borstvoeding. Net als tijdens de townshiptours voel ik me bij de Himba's als in de dierentuin. Aapjes kijken. Geen idee wat ik hier doe.

Ongemakkelijk knoop ik een gesprek aan met één hen. Maar na wat beleefdheidjes over en weer valt het gesprek stil. Ik, die graag over de traditionele leefstijl wilde leren, stuit op een muur van desinteresse. Ik ben de zoveelste toerist, die waarschijnlijk voor de duizendste keer dezelfde vragen stelt.

De vrouwen blijken ons vooral als inkomstenbron te zien. Snel spreiden ze lakens op de grond met daarop handwerkjes. Kettinkjes, armbandjes en mandjes. Om de haverklap word ik aangeklampt. Wil ik echt niets kopen?

Leeuwenmannetje

Dan maar naar de kinderen. Kunnen zij mij wat spelletjes laten zien? Enthousiast leren ze mij 'leeuwenmannetje', waarbij de kinderen in een rij staan. Als je de achterste persoon hebt aangetikt, heb je de leeuw verslagen.

Maar ook de kinderen blijken goede handelaren. Na het spelen willen ze een beloning. Snoepjes willen ze, en snel. Een enkeling doorzoekt nieuwsgierig mijn zakken. Als ze ontdekken dat ik niets voor hen heb, druipen ze teleurgesteld af.

Gedeïllusioneerd loop ik terug naar onze truck. Achter hoor ik een schreeuw. 'Bye'. Een klein jongetje zwaait me uit. Ik glimlach ongemakkelijk. En zwaai terug. Achter mij staat de nieuwe groep met toeristen al klaar.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors