Zoenen met Linda

Zoenen met Linda

door Marijn Bon

Column 9 | 2006

In de vroege zaterdagmorgen haalt de Baz Bus mij op in Kaapstad. De Baz Bus is een backpackersbus en rijdt langs de meeste hostels aan de Zuid-Afrikaanse kust. De komende drie weken reis ik samen met Alisa met deze bus via Swaziland, het Krugerpark naar ons eindpunt in Johannesburg.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Alisa is een Duits meisje dat ik tijdens de oriëntatieweek in Kaapstad heb ontmoet. Zij deed vier weken vrijwilligerswerk in een toeristisch centrum in Kayamandi, een township even buiten Stellenbosch. Alisa is twintig jaar en heeft een tussenjaar voordat ze gaat studeren.

Te laat

In Stellenbosch halen we Alisa op. Ze is bijna een uur te laat, want haar hostel was de taxi naar het opstappunt van de BazBus vergeten te bellen. Even later zitten we samen stress af te blazen in de bus. We zijn allebei nog erg met onze gedachten bij het vrijwilligerswerk en missen onze gastgezinnen heel erg. Gelukkig biedt het prachtige uitzicht vanuit de bus wat afleiding.

Ons eerste eindpunt is Mossel Bay, een surfersplaats aan de kust. We verblijven in 'Mossel Bay Backpackers', een klein en knus hostel. In de oertijd leefden hier de Khoisan, een visservolk.

Tijdens een wandeling bezoeken we de grotten, van waaruit je uitzicht hebt op de rotsen op het strand. Alisa en ik zijn allebei vermoeid van het vrijwilligerswerk en de reis en hebben geen zin om zelf te koken. Daarom gaan we 's avonds uit eten in een plaatselijk restaurant, waar we uitzicht hebben op de oceaan.

Cango Caves

Het hostel biedt boottochten aan naar de walvissen, maar volgens de eigenaresse hebben we weinig kans om deze dieren te zien. De meeste walvissen zijn namelijk al vertrokken naar Hermanus, waar ze gaan broeden. Alisa en ik gaan daarom met een dagtrip vanuit het hostel naar Oudtshoorn, even ten noorden van Mossel Bay.

We bezoeken Cango Caves, duizenden jaren oude grotten. Een gedeelte van de grotten zijn in 1780 ontdekt door Jan van Zyl, een Nederlandse kolonist. De grotten zijn de oudste in heel Zuidelijk Afrika en worden al eeuwen bezocht.

Ook bezoeken we een struisvogelboerderij. In Oudsthoorn is een grote handel in struisvogels. De vogels worden hier gefokt en klaargemaakt voor de slacht, want struisvogel is hier een lekkernij. Ook zijn er heuse 'struisvogelraces', waarbij jockeys het tegen elkaar opnemen.

Tijdens een rondleiding over de boerderij zien we de broeikassen, waar vers gelegde eieren worden warmgehouden. We mogen een paar dagen oude struisvogel vasthouden. Erg schattig.

Struisvogel rijden

Ik mag 'zoenen' met Linda, een oude struisvogel. De gids doet wat voer in mijn mond en Linda pikt het eruit. Ik lig blauw van het lachen als ik twee nieuwsgierige ogen een een grote open bek op mij af zie komen. Linda is erg voorzichtig en ik kan haar zelfs aaien.

Het hoogtepunt van de trip is onze rit op een van de struisvogels. Enigszins zenuwachtig stap ik onder begeleiding van een aantal rangers op de rug van een struisvogel. Een snelle en hobbelige rit volgt. Even later volgt ook Alisa.

Wildlife ranche

Dezelfde dag gaan we naar een 'wildlife ranche'. Hier houden ze allerlei wilde dieren, zoals krokodillen, nijlpaarden en slangen. De leeuwen en cheeta's zijn hier met de hand opgevoed en daarom tam. Tegen betaling kan je hier zelfs kleine tijgertjes aaien of op de foto met een van de volwassen leeuwen. Dit kost echter erg veel geld (zo'n dertig euro), dus ik zie er vanaf.

We sluiten de dag af met het eten van een krokodillenburger. De smaak is het beste te omschrijven al een mix tussen kip en steak. Een beetje vreemd, maar wel lekker… Na een lange dag rijden we met de gids in een busje terug naar het hostel.

Onderweg krijgen we motorpech en Alisa en ik krijgen daarom een lift van een van zijn vrienden. Het is eens te meer een bewijs hoe vriendelijk en behulpzaam Zuid-Afrikanen zijn. Hij biedt ons zelfs een gratis excursie aan, maar helaas vertrekt onze Baz Bus de volgende morgen al naar Knysna. De tijd vliegt werkelijk voorbij.

Marijn

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors