Geschiedenis Lesotho

Geschiedenis Lesotho

door Getaway Travel

Dé belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Lesotho is koning Moshoeshoe, volgens de Afrikaanse geschiedenisboeken een van de beste leiders ooit. Deze diplomaat vluchtte met een groep Sotho's de bergen in. In 1820 stichtten zij op de berg Thaba Bosiu een eigen koninkrijk met Moshoeshoe als leider. Dit Basotholand groeide in twintig jaar tijd van 2.000 tot 40.000 inwoners.

Moshoeshoe wist het contact met de Engelsen goed te onderhouden ook al deden de Engelsen meerdere pogingen om het gebied over te nemen. De koning kon niet verhinderen dat hij steeds meer van zijn rijk kwijt raakte. Door de aanhoudende druk van de Boeren besloot Moshoeshoe in 1868 Basotholand af te staan aan de Britten om het te redden van ondergang.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Afhankelijke staat

De koning stierf twee jaar later en het duurde nog tot 1966 tot Lesotho zichzelf een onafhankelijke staat mocht noemen. Tot die tijd functioneerde Lesotho als een redelijk administratief onafhankelijke staat, weliswaar onder Britse bescherming.

Moshoeshoe ging de geschiedenis als de koning die verschillende volkeren tot één vredig volk wist te verenigen: 'de Basotho'. Lesotho heeft nog steeds een koning, Letsie III. De huidige koning Letsie III is een ver achterkleinkind van Moshoeshoe. Zijn taken zijn voornamelijk ceremonieel.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors