Poffertjes op de markt

Poffertjes op de markt

door Ingrid Verhagen

Op zaterdagochtend je koelkast, voorraadkast of picknickmand rijkelijk vullen? Op de Neighbourgoods markt in Braamfontein, Johannesburg, is dat geen enkel probleem.

Lokale en Internationale producten doen het water in de mond lopen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Braamfontein ligt in Centraal-Johannesburg. Het is een hippe artistieke buurt. Te midden van vele winkels, kunstgalerijen en lunchrooms pronkt de Witwatersrand Universiteit en het Johannesburg Theater. De Neighbourgoods markt huisvest er sinds 2011. Het is er druk.

'We hebben rooibosthee met vanille en groene thee met munt,' legt de verkoper van het eerste kraampje me uit. 'Doe mij maar groene,' zeg ik, 'om wat op te warmen.' Met de geur van frisse munt en de warmte van het bekertje thee, begin ik aan mijn culinaire tocht.

Die tocht gaat langs oesters met champagne, Spaanse paella met zeevruchten, Duitse zuurkool op brood en Franse petit fours. Waar moet ik beginnen?

Ik stop bij een jong blond meisje dat olijven verkoopt. Ze draagt een in de lengte gestreept schort. 'Wil je proeven?' vraagt ze glimlachend. 'We hebben verschillende smaken olijven, gevuld met knoflook, amandel of roomkaas,' zegt ze, wijzend naar drie schalen met olijven.

Ze houdt me een cocktailprikker voor. Ik prik er gretig een olijf aan. 'Heerlijk! Dit is echt de beste olijf die ik in mijn leven heb geproefd,' vertrouw ik haar toe.

'Ja hè?' zegt ze, 'ik vind die soort zelf ook erg lekker. De tomatentapenade is ook erg goed.' Beide smaaksensaties doen me onmiddellijk naar mijn portemonnee grijpen. 'Doe mij maar een grote portie van elk.'

Met de eerste aankoop in mijn tas wandel ik tussen kraampjes met zelfgemaakte marshmallows met crème brûlée smaak, bosbessen en chocolade. Er zijn verschillende huisgemaakte kazen en cupcake feestelijkheden en… 'Nee, dat kan niet waar zijn?'

'Poffertjes!' Ik snel naar de kraam toe. 'Niet te geloven dat je poffertjes verkoopt,' zeg ik tegen de vrolijk ogende jongen achter de kraam. 'Kom je uit Holland?' vraagt hij. Als ik beaam, komen de Nederlandse woorden gemakkelijk uit zijn mond. 'Bordje proberen?" zegt hij in het Nederlands met een duidelijk accent. 'Tuurlijk!' antwoord ik. Hij schept de poffertjes van de plaat op een bord, en bestrooit ze met poedersuiker en siroop.

Als hij ze me aanreikt zegt hij: 'Mijn oma was Nederlandse en is in haar jeugd geëmigreerd naar Zuid-Afrika. Zij maakte de poffertjes voor ons toen we klein waren. Enkele jaren geleden heeft ze me haar recept toevertrouwd.'

Hoe lang is het wel niet geleden dat ik poffertjes gegeten heb, bedenk ik me. Wat een traktatie! Genietend van de poffertjes vul ik mijn boodschappentas met verrukkelijke etenswaren en slenter ik richting de uitgang.

De dame die Italiaans ijs verkoopt heeft een rustige dag, zo te zien. Met roze sjaal en donkerblauwe gebreide muts zit ze op deze koude, mistige dag een foldertje te lezen.

Mijn goed gevulde boodschappentas houdt mij op deze winterse dag in Johannesburg wel warm. De Zomerse gedachte aan een picknickmand vullen en schepijs eten, dat stel ik nog even uit voor als het warmer is. Nu op naar huis, naar de open haard, met al dat lekkers.

De markt wordt gehouden in Kaapstad en in Johannesburg. Voor meer informatie zie http://www.neighbourgoodsmarket.co.za/

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors