Treinen door Gauteng

Treinen door Gauteng

door Ingrid Verhagen

Niets is vervelender dan na een lange vlucht nog uren in de file staan, omdat je tijdens de spits arriveert op het vliegveld. Deze tijd is nu voorbij in Johannesburg. Vele toeristen, maar voornamelijk bewoners van de stad, maken sinds kort gebruik van het openbaar vervoer.

Van OR Tambo (het internationale vliegveld) tot aan Sandton City rijdt de Gautrain. De trein zal niet alleen het vliegveld en Sandton City met elkaar verbinden. Hij gaat ook tussen Johannesburg en Pretoria rijden. In totaal moet het spoorstelsel zich uitstrekken over tachtig kilometer.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Het klinkt wellicht gek dat dit nieuws is, aangezien Nederland een zeer uitgebreid treinenstelsel heeft. Voor Zuid-Afrika, en met name voor de provincie Gauteng, is het een ongebruikelijke, maar zeer aangename manier van transport.

Voorheen gebruikte slechts de armere bevolking van de steden bussen en treinen. Het was goed oppassen in de trein. De beveiliging en kwaliteit liet te wensen over. Nu is het land trots op hun nieuwe prestatie. Met name dat het geïmplementeerde systeem veiligheid en kwaliteit waarborgt.

De Gautrain is open sinds 8 juni 2010. Net op tijd voor het wereldkampioenschap voetbal. In september vierde de Gautrain al haar één miljoenste reiziger.

De Gautrain verplaatst zich met 160 kilometer per uur. De reis van Johannesburg naar Pretoria duurt veertig minuten. Van het vliegveld naar Sandton City in slechts tien minuten. Je kunt zelfs je bagage inchecken in de trein, zodat je tijd bespaart op het vliegveld.

Parkeren is geen enkel probleem. Je kunt bij de grotere stations parkeren. Tevens heb je de keuze om een van de 125, speciaal voor de Gautrain ingezette, bussen te nemen. Het transportsysteem is zo opgezet dat waar je ook woont, er een busstation in een straal van vijftien kilometer van je vandaan is.

Momenteel bouwt men, zowel boven- als ondergronds, aan de rails naar Pretoria toe.

De plannen voor de opening van de stations en de rails verlopen voorspoedig. Het management is dan ook erg optimistisch over de tweede fase. Waneer de Gautrain volledig in gebruik zal zijn, is nog onduidelijk. Dus de trein naar Pretoria? Die heeft vooralsnog vertraging.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors