Vrede en lust

Vrede en lust

door Ingrid Verhagen

Op slechts een half uur rijden van Kaapstad, in het pittoreske dorpje Franschhoek, bevindt zich wijnboerderij Vrede en Lust. In deze oase van rust speelt de frisse Kaapse wind met je haar, kietelen bloesemgeuren je neus en worden je smaakpapillen verwend.

De dame die ons ontvangt, is gehuld in een fel oranje gekleurde jurk. Ze geeft ons een plaatsje bij de openslaande tuindeuren, op het terras. De helderblauwe lucht, de groene volgegroeide wijnvelden en de bergen op de achtergrond doet je beseffen hoe mooi Zuid-Afrika is.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

In de kasten en op de planken van de ontvangstkamer staan wijnflessen tentoongesteld. Het houten authentieke meubilair zorgt voor een gezellige country stijl.

Wijnliefhebbers en kaasfanaten zijn hier aan het juiste adres. Vrede en Lust maakt al 300 jaar heerlijke wijnen, en is niet meer uit de wijnwereld weg te denken. De laatste decenia heeft de wijngaard internationale kwaliteitssterren en nominaties verkregen. De flessen worden door de kenners regelmatig ontkurkt en uitgebreid besproken.

Wat te denken van 'Jess' droge rosé met een mix van aardbeien, frambozen en watermeloen? Of de 'Mocholate' rode wijn met mokka-koffiesmaak en een fruitexplosie als exquisite nadronk?

Niet alleen kun je de befaamde wijnen proeven en een bezoek brengen aan de kaasmakerij, je kunt ook overnachten in het 300 jaar oude landhuis. Of je geliefde het ja-woord geven tussen de druivenranken met uitzicht op de Simonsberg.

De dame schotelt ons biskwietjes voor om tussen de verschillende dranken de smaak te neutraliseren.

'Vandaag gaan we zes verschillende wijnen proeven,' legt ze uit. 'We beginnen met een lichte rosé en sluiten af met een wat zwaardere dronk, onze laatste aanwinst in rode wijn.' We zitten bij het raam en kijken uit over de wijnvelden. Ik vraag me af of de wijn net zo heerlijk smaakt in mijn eigen achtertuin, zonder dit uitzicht op de plantage.

Vlaming Jacques de Savoye brengt de wijngaard Vrede en Lust tot leven in 1688. Hij verbeterde de kwaliteit van de 55 hectare grond en plantte meer dan 10.000 wijntakken in 1691. Dit aantal groeide al snel uit tot 80.000 in het jaar 1760. Zeventien eigenaren later is de wijngaard in handen van de Buys familie.

Sinds 1996 streven zij er naar om de gaard in oude staat te behouden en stellen ze hem dagelijks open voor publiek.

'Alles al opgedronken?' vraagt ze lachend. 'It wasn't me!' grapt een tafelgenoot waarop ze hartelijk lachend: 'Ach jij, Shaggy,' tegen hem zegt. Ik moest er even over nadenken voordat ik de grap snapte. Ze refereerde naar de zanger Shaggy die in het jaar 2000 de hit It wasn't me uitbracht, waarvan de songtekst nogal omstreden was.

De rode wijn serveert ze met 70% donkere chocolade. 'Voor de beste smaak neem je een slok, een chocolaatje van de schaal en nog een slok. Zo komen de smaken het beste uit.'

De spuugemmer staat er leeg bij. 'Moet je die werkelijk ooit afwassen?' vraag ik. 'Nee', zegt ze. 'Weinig mensen maken er gebruik van. En als je niet meer hoeft te rijden, waarom zou je? Dat is toch zonde.'

Alle wijnen zijn te bestellen, en te koop na afloop van de proeverij. Slecht nieuws wellicht voor de toeristen die op doorreis zijn. Vrede en Lust levert de wijn alleen binnen Zuid-Afrika, dus niet wereldwijd.

Mocht de wijn aan al je verwachtingen voldoen en wil je langer van de verschillende smaken kunnen genieten? Vergeet Kruger Park, Drakensberg en Swaziland. Franschhoek is dé plek om Zuid-Afrika te proeven en te ervaren. Op jullie gezondheid!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors