Holland House

Holland House

door Ingrid Verhagen

5 juli 2010

Dr Alban en K'naan ('Wavin' flag') worden afgewisseld met André Hazes en Guus Meeuwis. De Bitterballen met mosterd zijn niet aan te slepen en de barmedewerkers hebben het druk. Nederland is door naar de halve finale. In Holland House in Johannesburg zijn de Oranje supporters uitgelaten.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Woon je of ben je op vakantie in Johannesburg en heb je geen tickets voor de wk-wedstrijden, dan is er eigenlijk maar één plek waar je het Oranje team in stijl kunt supporten: Holland House.

Holland House is een café/restaurant dat voor het WK 2010 is omgetoverd in een Nederlandse kroeg. De lokatie heeft flink uitgebreid voor de gelegenheid door middel van de aanbouw van een grote tent, compleet met grootbeeldschermen, oranje en rood-wit-blauwe versieringen en genoeg ruimte om uitzinnige fans te verwelkomen.

Pieter van het organisatieteam vertelt: 'Holland House is een initiatief van een aantal goede vrienden, en wordt gesponsord door een aantal bedrijven die in Johannesburg gehuisvest zijn. Sinds 2006 is de naam bekend onder de Nederlandse bewoners, alleen de lokatie is voor dit jaar gewijzigd.'

'Ik weet nog goed,' gaat hij verder, 'de eerste keer dat we de Holland House deuren openden in 2006 hadden we gerekend op ongeveer dertig Nederlandse fans. Het bleek al snel dat er ruim honderd Oranje fans voor de deur stonden te popelen om binnen te komen. Dat vergde wel even wat aanpassingsvermogen.'

'Sinds de wedstrijd Nederland tegen Japan is Holland House weer in het leven geroepen,' vult Pieter aan. 'Doordat het WK nu in Zuid-Afrika plaatsvindt, dachten we dat veel Nederlanders óf naar de stadions zouden gaan, óf naar één van de vele andere kroegen in de stad. Toch was als snel duidelijk dat Nederlanders elkaar graag opzoeken maar niet goed wisten waar dit te doen. Als gekken hebben we de organisatie weer opgepakt, met groot succes.'

Charlie de trompetist blaast de noten van de muziek mee en de enthousiaste menigte springt en danst op het ritme. De polonaise komt voorbij en alle handjes gaan de lucht in. Ook een Duitsland supporter loopt er in mee. Hij zingt 'Gimme hope Joachim' en zwaait de Duitse vlag hoog boven het hoofd. Vandaag zijn we allemaal vrienden.

Twee meisjes lopen naar de bar en één van hen vraagt in het Nederlands: 'Hebben jullie ook dat liedje: Waku Waku?' De Engelse DJ vraagt of ze het nummer van Shakira bedoelt: 'Waka Waka?'

'Ja, die bedoel ik,' zegt ze. Haar vriendin barst in lachen uit waarop ze niet begrijpend wordt aangekeken.
'Waku Waku is een Nederlandse televisiequiz van jaren geleden, over dieren en de natuur, sufferd! De DJ schudt zijn hoofd en zet het aangevraagde nummer in. Shakira zingt: Waka Waka!' Samen verdwijnen ze met de slappe lach in de menigte.

Stefan, een expat die al twee jaar in Johannesburg woont, kan het nog steeds niet geloven. In zijn oranje-overal blaast hij op zijn vers gefrituurde bitterbal, voordat hij een hap neemt. 'Dat ze met 1-0 achter stonden, was zo'n domper voor iedereen. Maar toen de gelijkmaker kwam, daarna de overwinningsgoal en het laatste fluitsignaal... wat een geweldige avond!'

Nederland hoort bij de top 4 van de wereld, dat is een feit. Vele Nederlanders zijn van mening dat het Nederlandse team tot dusver boven verwachting heeft gespeeld. Anderen zijn pas echt trots als onze voetbalhelden met coach Van Marwijk de finale behalen door te winnen van Uruguay.

Maar de meerderheid denkt dat de feestvreugde pas echt los barst als Oranje wint van Spanje of Duitsland en zij zich Wereldkampioen Voetbal 2010 mogen noemen.

Al is dat moeilijk te geloven als je naar de supporters in het Holland House kijkt, die feesten alsof ze de beker al lang en breed binnen hebben.

Voor de wedstrijd Nederland tegen Uruguay is het Holland House weer geopend. Het bevindt zich in Cedar Square Shopping Mall. Ga op de Nederlandse muziek af en je vindt het vanzelf.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors