Leve de koningin

Leve de koningin

door Ingrid Verhagen

1 mei 2010

Nederlandse muziek knalt uit de speakers. Bitterballen, wortelstamp met rookworst en echte Hollandse kaas komen op dienbladen voorbij. Liever happen bij de haringkar of snoepen bij de poffertjeskraam? Het kan allemaal tijdens Koninginnedag in Pretoria, Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

In de stralende zon vieren ruim vijfhonderd vrolijk uitgedoste Nederlanders feest. De Nederlandse ambassade in Pretoria maakt dit jaarlijks mogelijk voor alle Nederlanders woonachtig in de omgeving. Ook deze keer barst de oranjegekte los, en wel in de tuin van de ambtswoning van Rob de Vos, de ambassadeur van Nederland in Zuid-Afrika.

Voor deze speciale gelegenheid heeft hij zich gehuld in een kostuum, compleet met oranje stropdas. Samen met zijn echtgenote Marion schudt hij persoonlijk alle genodigden de hand voor een korte kennismaking. Iedereen heeft zich in oranje kleding gestoken en voor de gelegenheid zijn petten, pruiken, sjaals of schmink aangeschaft. Het personeel van de ambassade is ook op en top in stijl met de nieuwste officiële KNVB voetbalshirts.

Koninginnedag is tot in de puntjes voorbereid. Er zijn bitterballen, poffertjes, verse haring, Nederlandstalige muziek, Heineken bier (uit de lokale brouwerij) en kleurrijke oranjebitter.

'Ik heb al jaren geen poffertjes meer gegeten,' vertelt Jos. Hij draagt een oranje pet en bijpassende sjaal. De restjes poedersuiker zijn nog zichtbaar op zijn bovenlip. 'Als je net als mijn vrouw en ik al jaren Nederland niet meer hebt bezocht, dan komen de herinneringen aan vroeger tijdens een dag als deze boven.'

Zijn vrouw knikt enthousiast en likt haar vingers af. Samen vervolgen ze hun weg naar de haringtent. 'Met veel uitjes,' roept hij tegen de persoon achter de kar. 'Want zo hoort het tenslotte.'

Het is gezellig. De ene Nederlander is nog maffer verkleed dan de andere. Een jongen met een grote oranje pruik en een oranje zonnebril bestelt een Heineken flesje aan de bar. 'Da's echt het lekkerste bier ter wereld,' zegt hij tegen zijn buurman, die ook uitgedost is met dezelfde grote oranje pruik. Ze proosten lachend: 'Op Bea!'

Voor de kinderen zijn er Oud-Hollandse spelletjes als koekhappen, sjoelen en ezeltje prik. Eén van de begeleidsters van de spelletjes vertelt: 'We organiseren de spelletjes voor de kinderen al jaren met Koninginnedag. Het hoort tenslotte bij de jaarlijkse viering. En de kinderen? Die vinden het harstikke leuk.'

Een speech van de ambassadeur volgt. Vorig jaar tijdens de Koninginnedagviering liet de ambassadeur doorschemeren dat Willem-Alexander op Koninginnedag 2010 wel eens de troon zou kunnen overnemen van zijn moeder. Dit jaar benadrukt hij dat Koningin Beatrix dertig jaar op de troon zit.

'Kunt u zich nog herinneren waar u dertig jaar geleden was?' vraagt hij de genodigden enthousiast. Voor sommige gasten was het antwoord eenduidig ja. Andere gasten waren dertig jaar geleden nog niet geboren.

Vos staat stil bij de vreselijke gebeurtenis in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009. Een auto reed in op de optocht waar ook de Koninklijke familie deel van uitmaakte, met acht slachtoffers tot gevolg.

Het komende WK Voetbal krijgt natuurlijk de nodige aandacht en ook de 44 deelnemers aan de Oranje Trophy worden aangehaald in de speech. Deze karavaan van oranje gekleurde voertuigen rijdt in tien weken tijd vanuit Nederland naar Zuid-Afrika. Een twintigduizend kilometer lange tocht door twaalf Afrikaanse landen. Samen met hen zullen circa zesduizend andere Nederlanders naar het WK afreizen, om onze voetbalhelden aan te moedigen.

Tot slot zingen alle gasten het Wilhelmus uit volle borst mee. Sommige genodigden moeten even spieken op het tekstblaadje, anderen kennen de coupletten vaderlandsgezind uit hun hoofd. Ze sluiten af met een luid 'Leve de Koningin' en vervolgen hun weg naar huis, terugkijkend op een geslaagde Koninginnedag.

Ga je naar het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika, registreer jezelf dan bij de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors