Zuurkoolstamppot in Zuid-Afrika

Zuurkoolstamppot in Zuid-Afrika

door Ingrid Verhagen

30 maart 2010

Zuurkool, Indonesische kruiden en dropjes. De Nederlandse producten van De Zoete Inval leggen ruim 9600 kilometer af om de Nederlanders in Johannesburg weer even het gevoel van thuis te geven.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

De Zoete Inval, die in de volksmond bekend staat als Dé Nederlandse Winkel, bestaat sinds 12 augustus 2006 en wordt gerund door Jan en Nellie Wensveen.

In de loop der jaren is er een hoop veranderd. 'Het eerste jaar zag de winkel er zeker anders uit,' vertelt Nellie. 'We begonnen met hagelslag, enkele koeken en beschuit. Langzamerhand voegden we steeds meer producten aan ons assortiment toe. De stroopwafels, ontbijtkoeken, groenten en kruiden zijn nu niet meer weg te denken.'

De vertrouwde producten doen koffieochtenden, voetbal- of rugbywedstrijden voor de buis, en kinderfeestjes tot een waar feest veranderen. Naast producten uit de Nederlandse keuken, verkoopt De Zoete Inval ook washandjes, koffiemolens, poffertjespannen en Nederlandse vlaggen.

'Klanten gaven ons in de afgelopen drie jaar ook vele tips, waar we ze erg dankbaar voor zijn,' voegt Jan toe. 'Zo hebben we bijvoorbeeld de paprika chips ingekocht. Deze smaak is niet in Zuid-Afrika te krijgen, maar wel erg populair onder de bewoners.'

Nellie ontfermt zich over de verkoop in de winkel. Jan houdt zich bezig met de inkoop en het distributeurschap. Elke zes tot acht weken verscheept De Zoete Inval een container met producten vanuit Nederland naar het verre Zuiden. De container legt ruim 9000 kilometer af voordat deze in Durban aanmeert.

De Nederlandse lekkernijen en souvenirs leggen vervolgens over land nog eens bijna 600 kilometer af van Durban naar Johannesburg. 'Toen het idee, om Nederlandse producten te verkopen in de stad, vorm begon te krijgen, werden we steeds enthousiaster,' vertelt Jan.

'De authentieke gevel van de winkel past helemaal bij onze ideeën.'

Volgens Nellie is het klantencontact het leukst. 'Het is een uitdaging om zo in te kopen dat én de houdbaarheid van de producten goed blijft én de hoeveelheid die je inkoopt aansluit bij de vraag. De klant teleurstellen omdat de voorraad op is, doe ik niet graag hoor,' zegt Nellie.

'Ik ben blij als mijn klanten tevreden met hun boodschappentas naar huis gaan.'

Als antwoord op de vraag wat er vaak in haar boodschappentas zit, zegt ze zonder twijfel: 'Zuurkool.'

Zeker tijdens de winterperiode als de avonden erg koud zijn, is Hollandse pot als zuurkoolstamp een echte verwennerij.'

De winkel bevindt zich in Kya Sand, Shop 1, Jura Shopping Centre. 475/3 Malibongwe Drive off Boundary Road, in Johannesburg.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors