Royal Bafokeng Sports Palace

Royal Bafokeng Sports Palace

door Getaway Travel

Het gebied rondom de snel groeiende stad Rustenburg is mijnland. Onder de rook van Sun City, het Afrikaanse Las Vegas, verrees in 1999 echter gewoon boven de grond een sportstadion dat het toneel zal zijn van meerdere wedstrijden tijdens het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika.

Geld uit diamanten

Het Royal Bafokeng Sports Palace is vernoemd naar de bevolkingsgroep uit de regio die de bouw van het stadion bekostigde.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Het Bafokeng volk spande in de jaren negentig een rechtszaak aan tegen de uitbaters van de enorme diamantmijnen in de buurt van Rustenburg. De Bafokeng claimden dat twintig procent van de diamantmijnen onder land lag dat traditioneel aan hen toebehoorde.

De rechter oordeelde in het voordeel van de Bafokeng. Het geld stroomde hierna binnen. De diamantmijnen rond Rustenburg zijn de grootste ter wereld.

Platinum Stars

Het Royal Bafokeng stadion werd de thuishaven van de Platinum Stars, zoals de voetbalclub uit Rustenburg heeft.

Het stadion is nog zo nieuw dat het weinig opknapwerkzaamheden nodig had om te voldoen aan de eisen van de FIFA. Wel werd het stadion al voor de Confederations Cup in juni 2009 met 2000 zitplaatsen uitgebreid tot 42.000. Daarmee is Royal Bafokeng nog wel altijd één van de kleinste stadions tijdens het WK 2010.

De extra zitplekken creëerden de stadioningenieurs door twee extra rijen op de bovenste ring van het stadion te bouwen.

Sintelbaan

Het grootste nadeel van het stadion in Rustenburg is de sintelbaan die om het veld ligt. De naam Royal Bafokeng Sports Palace geeft al wel aan dat het niet een zuiver voetbalstadion betreft, maar een multifunctioneel sportcomplex, waar ook bijvoorbeeld atletiekwedstrijden kunnen worden gehouden.

Het nadeel van een atletiekbaan om het veld is dat het publiek verder van dat veld af zit. De beperkte grootte van het stadion compenseert deze afstand echter. Echt veraf zit je nooit.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors