Greenpoint Stadion, WK voetbal 2010

Greenpoint Stadion, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

Is er een mooiere ligging te bedenken voor een voetbaltempel dan die van het Greenpoint Stadion in Kaapstad? De Atlantische Oceaan en Signal Hill klemmen het futuristische bouwwerk in. Op de achtergrond rijst de Tafelberg op. 's Nachts zie je alleen de contouren van die platte reus, achter de zee van licht die het Greenpoint Stadion is. Zo zal het zijn, als het stadion af is.

Revolutionair

Het Greenpoint Stadion is niet alleen qua ligging maar ook wat zijn ontwerp betreft het meest in het oog springen voetbalstadion van het WK Voetbal 2010. Het dak heeft een lichte welving zodat het beter in de heuvelachtige omgeving past. De constructie is deels van plexiglas, zodat het 's nachts een bal van licht kan zijn.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Bovendien zijn de muren gemaakt van geluidsdempend materiaal. Het stadion staat middenin de stad, vlakbij uitgaanscentrum Waterfront en daar wil je niet elke avond de overlast van een sportwedstrijd of concert. Want ook voor dat laatste zal het stadion worden gebruikt na het WK 2010.

Het Greenpoint Stadion moet niet alleen een sporttempel zijn, maar ook een evenementencomplex. Het dient een uitbreiding van alle entertainment op het Waterfront te worden, en met zijn ontwerp een nieuw icoon voor stad. Aan het water. De vergelijking met het Opera House in Sydney is al gemaakt.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op het stadion. Zo zijn er opleveringsproblemen rond het Greenpoint stadion. En ook staat het stadion wel heel ver weg van de Kaapstadse townships, waar het voetbal het meest leeft. Critici zeggen dat het stadion in een zeer slecht bereikbare uithoek van de stad ligt die bijna uitsluitend wordt bezocht door blanke Zuid-Afrikanen en toeristen.

Ajax Cape Town

Kritiek en opleveringsproblemen of niet, het Greenpoint Stadion zal hoe dan ook het toneel vormen voor een hele lading WK-wedstrijden, waaronder één van de twee halve finales. Het is het pronkstuk van de WK-organisatie. En met zo'n 70.000 toeschouwers zal het elke voetbalavond uitverkocht zijn.

Het stadion zal na het WK 2010 de thuishaven worden van de voetbalclubs Santos en Ajax Cape Town, de satellietclub van de Ajax Amsterdam. Dat is niet verrassend. Het stadion verrijst momenteel op de plek van hun oude Greenpoint Stadion. Ook zullen er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk rugbywedstrijden in het stadion worden afgewerkt.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors