Soccer City Stadion, WK voetbal 2010

Soccer City Stadion, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

In het Soccer City Stadion op de grens van Johannesburg en Soweto zal op 11 juni 2010 de aftrap plaatsvinden van het WK Voetbal 2010. Precies één maand later klinkt in hetzelfde stadion het allerlaatste fluitsignaal van het op één na grootste sportevenement ter wereld.

Booysens en Soweto

Het enorme Soccer City Stadion, dat na uitbreiding plaats biedt aan ruim 94.000 voetbalsupporters, ligt ingeklemd tussen de wijk Diepkloof van Soweto en het stadsdeel Booysens van Johannesburg. In vroegere tijden van apartheid een wereld van verschil, tegenwoordig steeds meer naar elkaar toegroeiend.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Beide wijken zijn in opmars. Het vier miljoen inwoners tellende Soweto is de welvarendste township van Zuid-Afrika waar je al lang niet meer slechts golfplaten hutjes vindt, maar veel vaker rijen stenen huizen en zelfs hele villawijken.

Booysens is één van de weinige wijken in het criminele Johannesburg waar toeristen graag komen. Ze vinden er het pretpark Gold Reef City en het populaire Apartheidsmuseum.

Soweto: episch centrum van Zuid-Afrikaans voetbal

Het is goed dat de centrale zenuw van het WK Voetbal 2010 zo dicht bij Soweto ligt. De South Western Townships zijn altijd al het episch centrum geweest van het Zuid-Afrikaanse voetbal dat populairder is onder het zwarte deel van de bevolking dan onder de blanke Afrikaners.

De twee populairste voetbalclub in Zuid-Afrika vonden hun oorsprong in de stad: Orlando Pirates en Kaizer Chiefs.

Mandela

Soccer City, ook wel het FNB Stadion genoemd, heeft bovendien een belangrijke historische waarde. Het in 1987 gebouwde stadion diende namelijk als decor van het eerste massaprotest onder leiding van Nelson Mandela na zijn vrijlating.

Mandela had 27 jaar vastgezeten wegens zijn verzet tegen het racistische apartheidsregime dat Zuid-Afrika tussen 1948 en 1994 in zijn greep had. Toen Mandela in 1990 eindelijk vrij kwam, organiseerde hij in de vier jaar erop vele massaprotesten. Ze leidden in 1994 tot de eerste algemeen democratische verkiezingen in het land. Het protest in het toen nog 80.000 plekken tellende stadion in 1990 was dus de eerste stap op weg daar naartoe.

Calabash

Voor het WK Voetbal 2010 is het stadion echter volledig gerenoveerd. Een extra ring vergroot de capaciteit en een ronde constructie om het stadion moet voor een hypermoderne uitstraling zorgen. Maar wel juist ook met een knipoog naar de traditie. De constructie is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse calabash potten.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors